17 Νοέμβριος 2018, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2018, 19:02

Τεράστια ποσά στα Σκόπια από τον Τζορτζ Σόρος για προπαγάνδα υπέρ της «Μακεδονίας» (βίντεο)

  • Τεράστια ποσά στα Σκόπια από τον Τζορτζ Σόρος για προπαγάνδα υπέρ της «Μακεδονίας» (βίντεο)
    Ο Τζορτζ Σόρος, ιδρυτής και πρόεδρος του Open Society Foundations, πέρυσι στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)

Νέα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των σκοπιανών εθνικιστών από τον Τζορτζ Σόρος ήρθαν στο φως και κάνουν λόγο για τεράστιες χορηγίες που γίνονται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star Channel, από το 1992 μέχρι και το 2016 το ίδρυμα «Open Society» του Τζορτζ Σόρος έχει δώσει στα Σκόπια 98,7 εκατ. δολάρια από δικά του χρήματα και άλλα 35 εκατ. δολάρια από χορηγίες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη σκοπιανή προπαγάνδα με ακριβά ντοκιμαντέρ και διεθνείς καμπάνιες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, χρήματα έπαιρναν και τα δήθεν «μακεδονικά» σωματεία των Σκοπίων, αλλά και η κυβέρνηση της χώρας, η οποία μέχρι το 2016 είχε πάρει 25 εκατ. δολάρια.

Επίσης, ο Τζορτζ Σόρος έχει δώσει 9 εκατ. δολάρια σε δημοσιογράφους και 1,9 εκατ. δολάρια σε επιχειρήσεις, ενώ το ίδρυμά του εξέδωσε το προπαγανδιστικό περιοδικό Macedonian Times, καθώς ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι παμμακεδονικές ενώσεις καταγγέλουν ότι ο μεγαλοεπενδυτής έδινε χρήματα στους Σκοπιανούς και κάτω από το τραπέζι προκειμένου να κάνουν διεθνή προπαγάνδα και πως μέσω του «Open Society» χρηματοδοτεί την αυταποκαλούμενη «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» του Τζορτζ Ατανασόφσκι και το «Διεθνές Συμβούλιο των "Μακεδόνων"» του Τοντόρ Πέτροφ.

Μάλιστα, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι τα χρήματα φτάνουν με αυτόν τον τρόπο στα Σκόπια, στο εθνικιστικό κόμμα VMRO, αλλά και σε οργανώσεις στην Ελλάδα όπως το «Ουράνιο Τόξο».

Δείτε το σχετικό βίντεο με το ρεπορτάζ του Star Channel: