17 Νοέμβριος 2018, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2018, 17:48

Όχι αντιβιοτικά στο απλό κρυολόγημα λένε οι ειδικοί – Κίνδυνοι και παρενέργειες

  • Όχι αντιβιοτικά στο απλό κρυολόγημα λένε οι ειδικοί – Κίνδυνοι και παρενέργειες
    (Φωτ.: Flickr / State Mutual Insurance)

Τέλος στην αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία συχνά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς σε βάθος χρόνου, προσπαθεί να βάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να απαγορεύσει την αγορά τους χωρίς ιατρική συνταγή. Η υπερβολική λήψη αντιβιοτικών έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι στην Ευρώπη λόγω της λανθασμένης ή υπέρμετρης λήψης αντιβιοτικών προκαλούνται 33.000 θάνατοι κάθε χρόνο.

Στη χώρα μας τα στοιχεία είναι επίσης απογοητευτικά, καθώς εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη λήψη αντιβιοτικών και στη μικροβιακή αντοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, έρευνα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2015-2017, βρήκε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πολιτών που αγοράζουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή (15%), μετά τη Ρουμανία (18%). Μάλιστα, το 65% των Ελλήνων φαρμακοποιών επιβεβαιώνει ότι έχει διαθέσει αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, το κοινό κρυολόγημα και οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, ενώ η χορήγηση αντιβιοτικών για λάθος λόγους όχι μόνο δεν ωφελεί τον οργανισμό, αλλά συχνά προκαλεί παρενέργειες.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή και φυσικά δεν πρέπει να πιέζουν τον γιατρό τους να τους δώσει συνταγή αν εκείνος κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητο. Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αυτό που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυτήν την περίπτωση για να αναρρώσει είναι χρόνος, επειδή όταν ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη κάνουν τον «κύκλο» τους και υποχωρούν.

Επίσης, με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, οι ειδικοί τονίζουν ότι για να αποφευχθεί κάποια λοίμωξη χρειάζεται ο κατάλληλος εμβολιασμός, ενώ είναι απαραίτητο το συχνό πλύσιμο των χεριών –και πολύ περισσότερο μετά το βήξιμο και το φτέρνισμα και προτού αγγίξει κανείς αντικείμενα ή ανθρώπους.

Απαραίτητη είναι επίσης η κατανάλωση άφθονων υγρών και φυσικά η ανάπαυση. Στην περίπτωση δε που η χορήγηση φαρμάκων δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να γίνεται σωστά: τα παυσίπονα να λαμβάνονται για να ανακουφίσουν από τον πόνο και τον πυρετό, τα αποχρεμπτικά για την απομάκρυνση των εκκρίσεων από τους αεραγωγούς, ενώ τα αντιισταμινικά για την ανακούφιση από τη δύσπνοια, το φτέρνισμα και τη φαγούρα στη μύτη.