17 Νοέμβριος 2018, 15:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2018, 15:16

Λεξικό Οξφόρδης: Η λέξη της χρονιάς είναι ελληνική (βίντεο)

Κάθε χρόνο, το Λεξικό της Οξφόρδης επιλέγει ένα λήμμα ως το πιο χαρακτηριστικό για τη χρονιά, χωρίς αυτό να γίνεται τυχαία. Η λέξη ή φράση της χρονιάς αντικατοπτρίζει «το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες» που καταγράφονται σε κάθε έτος, παράλληλα όμως τονίζει ότι η αγγλική γλώσσα αλλάζει και εξελίσσεται, όπως άλλωστε κάθε ζωντανός οργανισμός.

Για το 2018, η λέξη της χρονιάς είναι ελληνική και είναι το λήμμα «τοξικός», που ανακοινώθηκε από το Λεξικό της Οξφόρδης με ένα σχετικό βίντεο, το οποίο δείχνει ένα δηλητηριασμένο βέλος που ξεκινά από την αρχαιότητα και καταλήγει στο σήμερα σε ένα μπουκάλι δηλητήριο. Κι αυτό γιατί όπως διευκρινίζει το Λεξικό στην ιστοσελίδα του, η συγκεκριμένη λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη «τόξον» και εμφανίστηκε στην αγγλική γλώσσα για πρώτη φορά στα μέσα του 17ου αιώνα με την έννοια «δηλητηριασμένος».

Μάλιστα, διευκρινίζεται επίσης ότι η επιλογή της λέξης έχει άμεση σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ και τον νευροτοξικό παράγοντα, με τον οποίο φαίνεται ότι επιμολύνθηκε ο Ρώσος πράκτορας και η κόρη του.