17 Νοέμβριος 2018, 14:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2018, 14:10

Κακοκαιρία: Με αλυσίδες η κίνηση των αυτοκινήτων σε Δυτική Μακεδονία και Ημαθία

  • Κακοκαιρία: Με αλυσίδες η κίνηση των αυτοκινήτων σε Δυτική Μακεδονία και Ημαθία
    (Φωτ.: Γιάννης Κωστελίδης)

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε τμήμα του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην Ημαθία λόγω της χιονόπτωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών οδών, Γρεβενών-Σαμαρίνας, Γρεβενών-Βασιλίτσας, Γρεβενών-Περιβολίου, Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς και τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στον νομό Ημαθίας και συγκεκριμένα όσοι κινούνται στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας/3-5 Πηγαδίων, Νάουσας-Σελίου, Νάουσας-Ροδοχωρίου.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης, που πλήττονται κυρίως από ισχυρές βροχοπτώσεις, ειδικά στην περιοχή του Ηρακλείου. Στην περιοχή Γούδουρα Σητείας υδροστρόβιλος «σήκωσε» θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε υποδομές.

Καταπτώσεις χωμάτινων όγκων αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο από Άγιο Νικόλαο προς Ελούντα, Ηράκλειο προς Μεσσαρά, Πέτρα Σελί προς Ομαλό και στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κολυμπάρι προς Κίσσαμο.

Χωρίς ακτοπλοϊκές γραμμές βρίσκονται Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο. Οι άνεμοι στην περιοχή φθάνουν τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό τον απόπλου από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη και Πόρο προς Κυλλήνη και αντίθετα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο Πήλιο, με το βουνό των Κενταύρων στις ψηλότερες περιοχές του να ντύνεται στα λευκά χωρίς να προκαλούνται προβλήματα. Στα Χάνια του Πηλίου το ύψος του χιονιού αγγίζει τα δέκα εκατοστά, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει στους -3 βαθμούς. Η χιονόπτωση άρχισε μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται κατά διαστήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.