16 Νοέμβριος 2018, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2018, 21:54

Βρετανία: Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ ορίστηκε νέος υπουργός Brexit

  • Βρετανία: Η Μέι φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία που χρειάζεται για την προεδρία
    Η Τερέζα Μέι (φωτ.: ΑΠΕ-EPA / Andy Rain)

Ο ευρωσκεπικιστής Στίβεν Μπάρκλεϊ ορίστηκε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω του πολιτικού χάους που επικρατεί λόγω των διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών που αντιδρούν στο προσχέδιο της συμφωνίας για την οργανωμένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Υγείας Στίβεν Μπάρκλεϊ θα αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Ράαμπ, που υπέβαλε χθες την παραίτησή του για το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού τόνισε ότι η Μέι θα επιβλέψει η ίδια τις τελευταίες δέκα μέρες των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ.

Ο νέος υπουργός Brexit θα εστιάσει στην εσωτερική προετοιμασία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο να περάσει το σχέδιο συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ ορίστηκε νέα υπουργός Εργασίας, αντικαθιστώντας την Έσθερ Μακβέι, που επίσης παραιτήθηκε για το σχέδιο συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι αν η προτεινόμενη συμφωνία για το Brexit απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, οι χώρες της ΕΕ δεν θα είναι πρόθυμες να την αλλάξουν. Επίσης, απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, όπως προτάθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Στρατού πηγαίνει πολύ μακριά για την Ολλανδία», είπε έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Το ΝΑΤΟ είναι και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής μας πολιτικής».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.