18 Νοέμβριος 2018, 18:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2018, 17:57

Ο Εύξεινος Πόντος είναι ίσως η καλύτερα χαρτογραφημένη περιοχή!

 • Ο Εύξεινος Πόντος είναι ίσως η καλύτερα χαρτογραφημένη περιοχή!
  Ο ομότιμος καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος (φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών / Facebook)
 • Ο Εύξεινος Πόντος είναι ίσως η καλύτερα χαρτογραφημένη περιοχή!
  Η καθηγήτρια Χρυσούλα Μπούτουρα
 • Ο Εύξεινος Πόντος είναι ίσως η καλύτερα χαρτογραφημένη περιοχή!
  Η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Κουσουλάκου
 • Ο Εύξεινος Πόντος είναι ίσως η καλύτερα χαρτογραφημένη περιοχή!
  Η δρ Αγγελική Τσορλίνη

Τον Εύξεινο Πόντο… αλλιώς γνώρισαν, την περασμένη εβδομάδα, φοιτητές της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο, με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και συγκεκριμένα του ομότιμου καθηγητή Ευάγγελου Λιβιεράτου, των καθηγητριών Χρυσούλας Μπούτουρα και Αλεξάνδρας Κουσουλάκου καθώς και της δρ Αγγελικής Τσορλίνη.

Το εντυπωσιακότερο συμπέρασμα όσων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο σεμινάριο Ιστορικής Χαρτογραφίας με ειδική αναφορά στον Εύξεινο Πόντο και τον μικρασιατικό χώρο, είναι πως ο Εύξεινος Πόντος είναι ίσως η καλύτερα χαρτογραφημένη περιοχή ανά τον κόσμο!

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών κατέδειξε την αξία της συνεργασίας και της διεπιστημονικής προσέγγισης χαρτογραφίας-ιστορίας.

Ο ομότιμος καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έλλειμμα που παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα των χαρτών, στους χάρτες και την ιστορία και στην ιστορία μέσα στους χάρτες. 


Ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών / Facebook)

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χαρτογραφίας Αγγελική Τσορλίνη, από την πλευρά της, μίλησε για το αξεπέραστο έργο-σταθμό του Πτολεμαίου (χειρόγραφα και έντυπες εκδόσεις της γεωγραφίας του).

Οι καθηγήτριες Κουσουλάκου και Μπούτουρα παρουσίασαν τη χαρτογραφική ανά τους αιώνες παραγωγή, τη σχετική με τον Εύξεινο Πόντο, προβάλλοντας σπάνιους και σημαντικούς χάρτες και πορτολάνους. Από τη μελέτη της χαρτογραφικής παραγωγής για την περιοχή εξάγεται το συμπέρασμα ότι ίσως είναι η καλύτερα χαρτογραφημένη περιοχή, προφανώς λόγω της γεωοικονομικής και στρατηγικής θέσης της.

 • Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το προφίλ της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Facebook.