16 Νοέμβριος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2018, 22:35

Μήνυμα του Αρεσίμπο: 44 χρόνια από την απόπειρα επικοινωνίας με τους... εξωγήινους

  • Μήνυμα του Αρεσίμπο: 44 χρόνια από την απόπειρα επικοινωνίας με τους... εξωγήινους
    Εικόνα από το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο (φωτ.: naic.edu)

Πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, μια ημέρα σαν σήμερα (16 Νοεμβρίου), μια ομάδα επιστημόνων συγκεντρώθηκαν στο παρατηρητήριο του Arecibo, μέσα στα τροπικά δάση του Πουέρτο Ρίκο, στην πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας για επικοινωνία με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, πέρα από τον δικό μας πλανήτη. Το μήνυμα του Arecibo (Αρεσίμπο) είναι ένα ραδιοσήμα το οποίο εκπέμφθηκε το 1974 με στόχο το διάστημα, και συγκεκριμένα ένα σύμπλεγμα αστεριών 25.000 έτη φωτός μακριά από τη γη, περιέχοντας βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας σε κωδικοποιημένη μορφή.

Αυτή η ιστορική μετάδοση είχε σκοπό να αποδείξει τις δυνατότητες του αναβαθμισμένου και ισχυρού (για την εποχή εκείνη) ραδιοτηλεσκοπίου του Arecibo.

«Ήταν καθαρά ένα συμβολικό γεγονός, για να δείξουμε ότι θα μπορούσαμε να το πετύχουμε», δήλωσε ο Donald Campbell, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell, ο οποίος ήταν τότε ερευνητικός συνεργάτης στο παρατηρητήριο του Arecibo. Το μήνυμα αποτελείται από 1.679 δυαδικά ψηφία (210 bytes), τα οποία μεταδόθηκαν σε συχνότητα 2.380 MHz με διαμόρφωση συχνότητας στα 10 Hz ισχύ εκπομπής 1.000 kW. Η συνολική εκπομπή διήρκησε λιγότερο από 3 λεπτά. Το μήνυμα επινοήθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Cornell, με επικεφαλής τον δρ Φρανκ Ντράκε, αστρονόμο και αστροφυσικό.

Δεδομένου ότι το μήνυμα του Arecibo θα χρειαστεί περίπου 25.000 έτη φωτός για να φτάσει στον επιδιωκόμενο προορισμό του, η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει πολύ χρόνο ακόμη για μια απάντηση. Πόσον καιρό; Στα 44 χρόνια από τότε που μεταδόθηκε για πρώτη φορά, το μήνυμα έχει ταξιδέψει μόνο 259 τρισεκατομμύρια μίλια, δηλαδή μόνο ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής από τα 146.965.638.531.210.240 περίπου μίλια που απαιτούνται για να φτάσει στον τελικό του προορισμό. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η επιστήμη κάνει άλματα αναφορικά με το πώς κατανοεί το σύμπαν, δημιουργώντας έτσι ελπίδες ότι κάποιος μπορεί να… είναι εκεί έξω και να λάβει το μήνυμα!

Η Google, πάντως, γιορτάζει την ιστορική εκείνη ημέρα όπου η ανθρωπότητα επιχείρησε να επικοινωνήσει με κάποια εξελιγμένη μορφή ζωής έξω από τη γη και αφιερώνει το Doodle της 16ης Νοεμβρίου στο μήνυμα του Αρεσίμπο.