15 Νοέμβριος 2018, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2018, 15:06

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Είμαστε Ελληνονιγηριανοί και σε όποιον αρέσει

  • Γιάννης Αντετοκούνμπο: Είμαστε Ελληνονιγηριανοί και σε όποιον αρέσει
    Οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο φωνογραφημένοι στη «Στέγη» από τον Γιώργο Καπλανίδη (φωτ.: Facebook / Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens)

Ένα μήνυμα-απάντηση στη λεκτική επίθεση που δέχθηκε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έστειλε ο αδερφός του Γιάννης μία εβδομάδα μετά τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό «πίθηκος» που χρησιμοποίησε ο Τάκης Τσουκαλάς κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στο Extra αναφερόμενος στον αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Ο σούπερ σταρ των Bucks, αφού δήλωσε απογοητευμένος και λυπημένος, είπε ότι τόσο εκείνος τόσο και τα αδέρφια του θα εξακολουθούν να εκπροσωπούν και να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα.

Αντετοκούνμπο: Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση, ο οποίος εκπροσωπεί με περηφάνεια και με ένα συνεχές χαμόγελο την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σημειώνει ότι τα αρνητικά σχόλια δεν θα αλλάξουν την αγάπη που έχει η οικογένειά του για την Ελλάδα. «Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Ελληνονιγηριανοί και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας», καταλήγει στην ανάρτησή του στο Instagram η οποία συνοδεύεται από μια φωτογραφία στην οποία ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο φορούν τη φανέλα της Εθνικής.

Στις 20 Νοεμβρίου το Extra καλείται σε ακρόαση από το ΕΣΡ για την επίμαχη εκπομπή, ενώ η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη έχει ζητήσει και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Μηνυτήρια αναφορά έχει ήδη κατατεθεί στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και το Πρόγραμμα Παρατηρητήριο.

Ο Τάκης Τσουκαλάς σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει (η λέξη που χρησιμοποίησε θεωρείται διεθνώς ως ρατσιστική) σε ανακοίνωσή του τονίζει το εξής: «Δεν αναφέρθηκα ποτέ με ρατσιστική διάθεση σε φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά χαρακτήρισα και καυτηρίασα τη συμπεριφορά ενός αθλητή που τιμωρήθηκε δύο φορές μάλιστα από τους διαιτητές με παρατήρηση και τεχνική ποινή».