16 Νοέμβριος 2018, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2018, 09:12

Με μεγάλο ενδιαφέρον Γερμανοί ενημερώθηκαν για τον ποντιακό ελληνισμό

  • Με μεγάλο ενδιαφέρον Γερμανοί ενημερώθηκαν για τον ποντιακό ελληνισμό
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων είχαν την ευκαιρία να μυηθούν μαθητές αλλά και κάτοικοι της πόλης Βάιμπλινγκεν της Γερμανίας. Κάθε χρόνο, την περίοδο έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμος με τη συνεργασία τοπικών συλλόγων διοργανώνει φθινοπωρινές εκδηλώσεις με σκοπό τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς.

Φέτος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες» προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών».

Τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων διοργάνωνε εργαστήρια ποντιακού χορού. Ο κόσμος που τα παρακολουθούσε ενημερωνόταν για την ιστορία, τη γεωγραφία, τη μουσική και τους χορούς του Πόντου. Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Τα χνάρια των Αργοναυτών, μια παραγωγή του Ερευνητικού Κέντρου του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας», το οποίο καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και τη Γενοκτονία τους από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ού αιώνα.


(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες»)

«Το ενδιαφέρον, η προσοχή και ο σεβασμός που φαίνεται στα μάτια των παρευρισκομένων, κυρίως μη Ελλήνων, για τον πολιτισμό των προγόνων μας, είναι αξιοσέβαστος και αξιοθαύμαστος. Η ανταπόκριση του κόσμου μάς δίνει αρκετή δύναμη, κουράγιο και εφόδια για το επόμενο "ταξίδι" μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.