15 Νοέμβριος 2018, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2018, 11:58

Οι περικοπές στις συντάξεις στο σημερινό Euroworking Group

  • Κομισιόν: Διασφαλισμένη η θέση της Ελλάδας στην «καρδιά» της Ευρωζώνης
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Ο ελληνικός προϋπολογισμός με τα θετικά μέτρα και τη μη εφαρμογή του θεσμοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Euroworking Group το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου ενδεχομένως να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ευρωπαϊκές πηγές είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κομισιόν και οι ελληνικές Αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα, και το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Για τις Βρυξέλλες ιδιαίτερη σημασία έχει το είδος των μέτρων που θα επιλέξει η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα αναμένεται να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, την ώρα που ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για τις συντάξεις, μετά και τα  θετικά σήματα που έστειλε το Βερολίνο τις προηγούμενες ημέρες.

Βασικό θέμα του Eurogroup της Δευτέρας είναι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης και το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως αναφέρει αρμόδια πηγή που τονίζει ότι δύο μέρες μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θ’ ανακοινώσει επισήμως τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών.