15 Νοέμβριος 2018, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2018, 11:19

Νέα απειλή Τσαβούσογλου σε Ελλάδα: Υπάρχει κι άλλη επιλογή εκτός της διπλωματίας

  • Νέα απειλή Τσαβούσογλου σε Ελλάδα: Υπάρχει κι άλλη επιλογή εκτός της διπλωματίας
    (Φωτ.: EPA / Felipe Trueba)

Απειλές κατά της Ελλάδας και για ακόμα φορά, εκτόξευσε απαντώντας σε ερωτήσεις Επιτροπής της τουρκικής Βουλής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισήμανε πως τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων εάν δεν λυθούν διά της διπλωματίας ή στο δικαστήριο της Χάγης, είναι δυνατό να επιλυθούν με άλλο τρόπο για τον οποίο θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το θέματα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης.

Οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του AKP. «Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα» είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου κάλεσε όλους όσοι μιλούν για μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να... ξυπνήσουν. «Τί είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; Εκείνοι που λένε “μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο”, είπαμε. Που είπαμε εμείς “δώσε το και γλίτωσε”; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα», κατέληξε.