14 Νοέμβριος 2018, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2018, 20:36

Επιβεβαίωσε η Βουδαπέστη ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία

  • Επιβεβαίωσε η Βουδαπέστη ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σημειώνοντας πως το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στο Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη.

«Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κ. Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο Ορμπάν, διαβεβαιώνοντας ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».

Ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία να μην χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να σεβαστεί τη διεθνή πρακτική, αποφεύγοντας να φιλοξενήσει σε ένα κράτος δικαίου ένα καταδικασμένο άτομο, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Το αίτημα ασύλου του τέως πρωθυπουργού της πΓΔΜ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ορμπάν, καθώς αυτός τον είχε στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών της βαλκανικής χώρας το 2017 και επαίνεσε τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει το πέρασμα των μεταναστών μέσα από την βαλκανική οδό προς τη Δυτική Ευρώπη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.