15 Νοέμβριος 2018, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2018, 08:03

Τα «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» στην Κύπρο – Ένας φόρος τιμής στους επιζήσαντες της Γενοκτονίας σε μια σημαδιακή ημερομηνία

  • Τα «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» στην Κύπρο – Ένας φόρος τιμής στους επιζήσαντες της Γενοκτονίας σε μια σημαδιακή ημερομηνία
    Η Χριστίνα Αλεξανιάν επί σκηνής στο μονόλογο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» (πηγή: Facebook / Christina Alexanian)

Ένας ρόλος που ακολουθεί τη Χριστίνα Αλεξανιάν: Από την πρώτη στιγμή που η ηθοποιός άρχισε να ασχολείται με τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν γνώριζε, όπως λέει στο pontos-news.gr, ότι θα τη συνεπάρει το πάθος για τη μάνα με τις τρεις κόρες που επιβίωσε κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και στάθηκε στα πόδια της σε μια ελεύθερη Ελλάδα. Η πορεία της Αρμένιας στο σανίδι μέσα από το μονόλογο που διασκεύασε, σκηνοθετεί και παίζει η Χριστίνα Αλεξανιάν, ξεκίνησε από τις περσινές «Ιωνικές Γιορτές» στη Νέα Σμύρνη και συνεχίζεται.

Τα «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» τώρα βρίσκονται στην Κύπρο. Σήμερα στις 20:30 ο μονόλογος θα παρουσιαστεί στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στην Παλαιά Λευκωσία.

Η Ανζέλ Κουρτιάν που ξεριζώθηκε από την Προύσα, έζησε την Καταστροφή της Σμύρνης και κατέληξε στην Κοκκινιά κάθισε και έγραψε στα τετράδια των παιδιών της τη δική της οδύσσεια. Το συγκινητικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό οδοιπορικό, μια μαρτυρία για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έγινε βιβλίο χάρη στον εγγονό της. Αυτό το βιβλίο βρέθηκε στα χέρια της Χριστίνας Αλεξανιάν η οποία αποφάσισε να το μεταφέρει στο θέατρο.

«Αυτή η παράσταση δεν με έχει ωριμάσει μόνο υποκριτικά, αλλά και ουσιαστικά, σαν άνθρωπο. Μέσα από τις περιγραφές της ηρωίδας μού ζωντανεύει το δράμα ενός ολόκληρου λαού. Για έξι μήνες, όσο κράτησε η προετοιμασία του έργου, κοιμόμουν και ξυπνούσα μαζί της. Η έρευνα που προηγήθηκε της παράστασης με έφερε ακόμη πιο κοντά στις ρίζες μου. Φορώντας το κοστούμι της Κουρτιάν νιώθω την καρδιά μου να χτυπάει στους ρυθμούς της Καταστροφής της Σμύρνης. Η ανταπόκριση του κοινού δεν μου επιτρέπει ακόμα να αφήσω πίσω μου την ηρωίδα μου», λέει η ηθοποιός η οποία έχει καταγωγή από την Αρμενία από την πλευρά του πατέρα της και από τη Σινασό της Καππαδοκίας από την πλευρά της μητέρας της.

Οι παραστάσεις στην Κύπρο (προηγήθηκε η προχθεσινή για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων) δίνονται μετά από πρόσκληση του Βαρτκές Μαχτεσιάν, του αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας Αρμενίων. Μάλιστα η σημερινή συμπίπτει με την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. «Επέλεξα τη 15η Νοεμβρίου για συμβολικούς λόγους, μιας και η αφήγηση του έργου δεν απέχει πολύ από τις δραματικές εξελίξεις που βίωσε ο κυπριακός λαός», σημειώνει.

Τον Απρίλιο του 2019, ανήμερα της επετείου Γενοκτονίας των Αρμενίων, τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν θα παρουσιαστούν στο Παρίσι, εκεί όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Αρμενίων της Ευρώπης. «Δεν κρύβω τη θλίψη μου για την απώλεια του Σαρλ Αζναβούρ που υπήρξε ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του αρμενικού ζητήματος ανά τον κόσμο. Η παράσταση στο Παρίσι θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του», αναφέρει η Χριστίνα Αλεξανιάν. Μετά τη γαλλική πρωτεύουσα ο μονόλογος είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και στην Αρμενία.