14 Νοέμβριος 2018, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2018, 13:45

Ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμος πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού

  • Ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμος πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού
    Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: Intime / Νίκος Βήχος)

Με μια συγκινητική επιστολή προς τον Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία διαβάστηκε από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, ο Μίκης Θεοδωράκης αποδέχτηκε τη θέση του επίτιμου προέδρου της επιστημονικής επιτροπής. Οι εργασίες για την «Αγια-Σοφιά» προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, και πλέον μπήκαν και τα θεμέλια για το μουσείο που θα στεγάζεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην επιτροπή για την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης» βρίσκονται μεγάλες προσωπικότητες.

Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης («δεν υπάρχει άλλη μορφή στην Ελλάδα που να κουβαλά τόσους επιταφίους και τόσες αναστάσεις» είπε ο Γιώργος Λιάνης κατά την παρουσίαση) έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Στην επιστολή του τονίζει ότι για όλους όσοι μεγάλωσαν με τη βαθιά πληγή του ξεριζωμού, το μουσείο είναι ένας φόρος τιμής. «Ας σκύψουμε, λοιπόν, σ’ αυτόν τον μεγάλο καθρέφτη που θα είναι το νέο Μουσείο για να δούμε το πρόσωπό μας, μήπως στο μέλλον μπορέσουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν μας, ώστε κάποτε αυτός ο βασανισμένος τόπος να καταφέρει να πάει μπροστά», υπογραμμίζει.

Η εύθραυστη υγεία του Μίκη Θεοδωράκη δεν του επιτρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή στο έργο της επιτροπής, ωστόσο δηλώνει απερίφραστα ότι αποδέχεται την τιμή για έναν τόσο υψηλό στόχο. Πρόεδρος είναι η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, και στην τιμητική επιτροπή βρίσκονται ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.

Μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου, ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ηθοποιός και πολιτικός Άντζελα Γκερέκου, ο τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, ο οικονομολόγος και πρόεδρος των «Αργοναυτών-Κομνηνών» Θεόφιλος Καστανίδης, ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς, ο ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ, ο ιστορικός και εκδότης Ανδρέας Μπαλτάς, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο καθηγητής και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, η ιστορικός και πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας Αρχοντία Παπαδόπουλου, ο συνταξιούχος δάσκαλος και πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Χάρης Σαπουντζάκης, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στελιος Σεραφείδης, ο καθηγητής Ιστορίας και ερευνητής της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο ιστορικός Κυριάκος Χήνας και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.