14 Νοέμβριος 2018, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2018, 12:32

Υψηλού ρίσκου η γεώτρηση της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Υψηλού ρίσκου η γεώτρηση της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: Facebook / Stena Drilling)

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες του γεωτρύπανου Stena IceΜax της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum, το οποίο από την Κυριακή βρίσκεται στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρώτη γεώτρηση από τον αμερικανικό κολοσσό αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με το ΚΥΠΕ υπάρχουν διάφοροι τεχνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που ίσως καθυστερήσουν την έναρξη των εργασιών. Οι ίδιοι παράγοντες –και κυρίως οι άνεμοι, οι πιέσεις και το πέτρωμα που μπορεί να βρεθεί– ίσως επηρεάσουν και τη διάρκεια της γεώτρησης.

Στην Κύπρο εδώ και έξι μήνες βρίσκονται μηχανικοί και γεωλόγοι της Exxon Mobil, ενώ ειδικοί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα αξιολογήσουν τα τελικά αποτελέσματα της γεώτρησης.

Τα σεισμολογικά δεδομένα και οι αναλύσεις δίνουν ελπίδες για την ύπαρξη φυσικού αερίου, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια γεώτρηση υψηλού ρίσκου καθώς γίνεται σε νερά που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητα. Το τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανο, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, θα τρυπήσει σε κοραλλιογενή ύφαλο ακολουθώντας το μοντέλο του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ. Αρχικά θα κατεβεί σε βάθος περίπου 2 χλμ. μέχρι το βυθό και περίπου 2-3 χλμ. από εκεί και πέρα.

Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά αυτού του είδους οι γεωτρήσεις έχουν μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας – ωστόσο το οικόπεδο 10 θεωρείται αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τα άλλα της κυπριακής ΑΟΖ. Από την άλλη το κατά πόσο το αέριο που θα βρεθεί θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που δεν σχετίζονται μόνο με την ποσότητα αλλά και με την ποιότητα του αερίου και το βάθος που υπάρχει το κοίτασμα.

Γιατί «Δελφύνη»
Ο πρώτος στόχος που θα ερευνηθεί είναι αυτός με την ονομασία «Δελφύνη». Το όνομα επελέγη από την αμερικανική εταιρεία και παραπέμπει στη μυθική δράκαινα που φυλούσε την πηγή κοντά στο μαντείο των Δελφών, και την οποία σκότωσε ο θεός Απόλλωνας προκειμένου να ιδρύσει το μαντείο.

Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον πρώτο στόχο το γεωτρύπανο της Exxon Mobil θα μετακινηθεί σε έναν από τους στόχους «Γλάυκος» ή «Ανθέα». Η επιλογή του δεύτερου στόχου θα εξαρτηθεί εν μέρει και από τα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης.