14 Νοέμβριος 2018, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2018, 10:21

Οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια παρόμοιες με εκείνες στο Μάτι Αττικής

  • Δείτε την εξέλιξη των πυρκαγιών

Συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν στις 23 Ιουλίου, στο Μάτι Αττικής, όταν ξέσπασαν οι φονικές φωτιές, είναι αυτές που επικρατούσαν την 8 Νοεμβρίου στην Καλιφόρνια όταν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαπλώθηκαν γρήγορα αφήνοντας πίσω τους 48 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Μάλιστα τα υπάρχοντα στοιχεία, από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου, προσομοιώθηκαν από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr και έγιναν βίντεο παρόμοιο με αυτό που είχε γίνει για τις φωτιές στο Μάτι.

Η προσομοίωση δείχνει τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς κατά τις πρώτες ώρες, με την τελική περίμετρό της έως τις 12 Νοεμβρίου να βρίσκεται σε ικανοποιητική συμφωνία με τις παρατηρήσεις. Η καμένη έκταση που υπολογίστηκε από το μοντέλο του ΕΑΑ/μετεο, είναι 526.000 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΑΑ/meteo, κατά την έναρξη της δασικής πυρκαγιάς «Camp Fire» στην Καλιφόρνια, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν –όπως και στο Μάτι– ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Ειδικότερα, οι εποχικοί άνεμοι «Σάντα Άνα» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας τα αναγκαία «συστατικά» για μία ακραία εξάπλωση της φωτιάς: ισχυροί άνεμοι, εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία.