13 Νοέμβριος 2018, 22:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2018, 22:37

Πυρίτιδα περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι του Ντογιάκου

  • Πυρίτιδα περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι του Ντογιάκου
    Άποψη της οικίας του Ισίδωρου Ντογιάκου στο Βύρωνα, όπου άγνωστοι τοποθέτησαν τα ξημερώματα εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε μπαγκαζιέρα μοτοσυκλέτας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε έξω από το σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στο Βύρωνα. Ο μηχανισμός, που δεν εξερράγη, μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας όπου εξουδετερώθηκε χωρίς να χρειαστεί να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη. Από την έως τώρα πορεία των ερευνών προέκυψε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από ένα κιλό πυρίτιδας. Όσο για την αιτία που δεν ενεργοποιήθηκε, πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται σε εμπλοκή του κυκλώματος πυροδότησης.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δείχνουν ότι πιθανότατα πίσω από την απόπειρα κρύβεται η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Όπως έλεγε στην ΕΡΤ ανώτατος αξιωματικός της Υπηρεσίας, τρία είναι τα στοιχεία που πιθανολογούν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση κρύβεται πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι μέσα στην κατσαρόλα υπήρχε ένα πλαστικό τάπερ με εκρηκτική ύλη, μια πάγια τακτική που χρησιμοποιεί η οργάνωση σε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και που έχει διαπιστωθεί από τις γιάφκες που έχει ανακαλύψει η Αντιτρομοκρατική. Το δεύτερο στοιχείο είναι η κατσαρόλα, την οποία έχουν χρησιμοποιήσει σε αρκετές επιθέσεις, ενώ το τρίτο είναι ότι σε προγενέστερη προκήρυξη είχαν στοχοποιήσει τον Ισ. Ντογιάκο.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν πρόβλημα με τον βομβιστή τους, αλλά με τα επιχειρησιακά μέλη τα οποία ήταν άπειρα για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια. Και αυτό γιατί το μηχανάκι που άφησαν έξω από την οικία του αντιεισαγγελέα δεν το σταθεροποίησαν, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει κλίση, η συνδεσμολογία να μετακινηθεί και να μην σημειωθεί η έκρηξη. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής φοβούνται πως αν τις επόμενες μέρες δεν υπάρξει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση, θα ακολουθήσουν και νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι έρευνες συνεχίζονται και εκτιμούν ότι αφού ο μηχανισμός είναι ατόφιος και η μοτοσυκλέτα δεν έχει πάθει κάτι, θα μπορέσουν να βρουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην έρευνα.

  • Πηγή: ert.gr.