14 Νοέμβριος 2018, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2018, 09:15

Ποιοι απεργούν σήμερα με την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

  • Ποιοι απεργούν σήμερα με την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) σήμερα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, και διοργανώνει συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκονται μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, η απεργία πραγματοποιείται επειδή οι επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς απέβησαν άκαρπες.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να «ενώσουν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους τα σωματεία και τα συνδικάτα, στη μεγάλη πανδημοσιοϋπαλληλική διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλατ. Κλαυθμώνος». Η ΟΛΜΕ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, προάσπιση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση και βελτίωση των συνταξιοδοτικών παροχών και ανθρώπινα όρια ηλικίας, υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, αύξηση δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Ακόμη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλεί όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να «δώσουν μαζικά και ενωτικά το παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί, στέλνοντας «ηχηρό μήνυμα αντίδρασης και ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτών που εφαρμόζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Επίσης, γιατροί και νοσηλευτές αποφάσισαν στις δημόσιες δομές Υγείας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων. Όπως αναφέρουν, απεργούν και διαμαρτύρονται «για την προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών μας σχέσεων και τον κίνδυνο απώλειας κατοχυρωμένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων».

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κανένα σωματείο δεν έχει ανακοινώσει συμμετοχή στην απεργία.