13 Νοέμβριος 2018, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2018, 19:49

Σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για Brexit

  • Η Βρετανία θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη (14/11) στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο στις 14:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Μία πηγή του υπουργικού συμβουλίου είπε στο BBC ότι το έγγραφο αυτό έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο από αξιωματούχους και των δύο πλευρών, έπειτα από εντατικές συνομιλίες που έλαβαν χώρα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, έχει ζητηθεί από κάθε υπουργό να έχει ξεχωριστό τετ α τετ για συζητήσεις απόψε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Μάλιστα, λέγεται ότι οι υπουργοί κλήθηκαν να μελετήσουν το σχετικό κείμενο της συμφωνίας ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Τετάρτης.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης, πρεσβευτές από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

To ιρλανδικό RTE μεταδίδει πως βασικό εμπόδιο στο προσχέδιο της συμφωνίας, είναι το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για την ασφαλιστική δικλείδα που ζητούν οι Βρυξέλλες σχετικά με την αποφυγή «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία.