18 Νοέμβριος 2018, 22:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2018, 22:25

H «Μηχανή του Χρόνου» ανοίγει τον φάκελο της Συνθήκης της Λοζάνης στο Cosmote History

  • H «Μηχανή του Χρόνου» ανοίγει τον φάκελο της Συνθήκης της Λοζάνης στο Cosmote History
    H ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις της Λοζάνης (φωτ.: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελ. Βενιζέλος»)

Στη Συνθήκη της Λοζάνης και στα γεγονότα που οδήγησαν στην υπογραφή της ρίχνει φως το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο Cosmote Histrory HD τη Δευτέρα (19/11) στις 9 το βράδυ. Η εκπομπή παρουσιάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923, η οποία όρισε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επισημοποίησε την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Στο πλαίσιο της έρευνας του Χρίστου Βασιλόπουλου, παρουσιάζεται όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην υπογραφή της Συνθήκης, με εκπρόσωπο της Ελλάδας τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους «γίγαντες της ευρωπαϊκής διπλωματίας», καθώς και την τουρκική αντιπροσωπεία.

Στο πλαίσιο της εκπομπής μιλούν οι: Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Μανόλης Κούμας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάνης Γιανουλόπουλος, ιστορικός, Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νικόλαος Παπαδάκης, γεν. διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» Χανιά, Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αλέξης Αλεξανδρής, πρέσβης επί τιμή και Δημήτρης Καμούζης, ιστορικός Ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.