13 Νοέμβριος 2018, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2018, 19:45

Επιστήμονες θα επανεξετάσουν τα οστά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας

  • Επιστήμονες θα επανεξετάσουν τα οστά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας
    Οστά μέσα στη χρυσή λάρνακα του θαλάμου του τάφου ΙΙ της Βεργίνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καινούργια στοιχεία που αναμένεται να ρίξουν φως στο ποιοι ήταν οι νεκροί των βασιλικών τάφων της Βεργίνας θα πρέπει να περιμένει η αρχαιολογική κοινότητα από την ανθρωπολογική επανεξέταση του σκελετικού υλικού. Ήδη στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα εμπλουτιστούν με τη διεύρυνση των ερευνών. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, η οποία είναι και διευθύντρια της ανασκαφής της Βεργίνας αλλά και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης τόνισε ότι από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού προκύπτει ότι η ηλικία της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20-21 χρόνια (όπως ήταν η αρχική εκτίμηση), και προσεγγίζει τα 30-34 χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μία από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου Β’, τη Μήδα ή την Κλεοπάτρα. Αλλά κυρίως αποκλείεται να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου Γ’, του ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου», ανέφερε. Συμπλήρωσε δε ότι όλα τα παραπάνω ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την υπόθεση ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο Β’.

Το σκελετικό υλικό από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και τις βασιλικές ταφές και από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών θα εξετάσουν ανθρωπολόγοι και γιατροί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και από τον «Δημόκριτο».

«Έχουμε βρει γλυπτά, επιγραφές, πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία ανακοινώνουμε κάθε χρόνο στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο», σημείωσε η διευθύντρια της ανασκαφής της Βεργίνας, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν πάρα πολύ τα κονδύλια για τις ανασκαφές. «Συνεπώς για να επεκτείνει κανείς την έρευνα και να ανταποκριθεί σε θέματα συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων είναι απαραίτητη η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας, πανεπιστημίου και υπουργείου», εξήγησε.

Εκτός από τη μελέτη του σκελετικού υλικού η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων της ανασκαφής, τη σύνταξη μελετών για την προστασία και την συντήρηση των αρχιτεκτονικών της λειψάνων, την ηλεκτρονική και φωτογραφική τεκμηρίωση των δεδομένων της, την ψηφιακή διάσωση των ανασκαφικών ημερολογίων και των σχεδίων της, τη φωτογραμμετρική αποτύπωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της, τη γεωφυσική έρευνα στους ανασκαφικούς της τομείς, και τον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής.