13 Νοέμβριος 2018, 22:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2018, 22:08

Παρουσιάστηκε η «Χαλαμονή» συνοδεία ποντιακής λύρας

  • Παρουσιάστηκε η «Χαλαμονή» συνοδεία ποντιακής λύρας

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Παυλίδη Χαλαμονή. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Βιβλιόφιλων Έδεσσας.

Από την παρουσίαση δεν θα μπορούσε να λείπει το αγαπημένο όργανο τον Ποντίων, η λύρα.

Μετά το καθιερωμένο καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Τρύφωνα Ούρδα και το χαιρετισμό του δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, για το βιβλίο μίλησαν εκπαιδευτικοί και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου. Πρώτα το λόγο πήρε ο Κοσμάς Τσίναλης, ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου και τα συναισθήματα που δημιουργεί στον αναγνώστη. Η Αναστασία Μαχαιρίδου, με λόγο τεκμηριωμένο, συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τις αφηγήσεις του συγγραφέα, ενώ ο Αντώνης Παυλίδης ανέλυσε την πλοκή του βιβλίου.

Ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος, το οποίο επιμελήθηκε και συντόνισε η Ροζαλία Γαβριηλίδου. Άνοιξε με τους ήχους της λύρας από την Ελένη Γότση και το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα». Στη συνέχεια οι θεατές παρακολούθησαν δρώμενο από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς Παναγιώτη Νανόπουλο, Χρήστο Χατζή και Δημήτρη Λαζαρίδη σε θεατρική απόδοση αποσπασμάτων του βιβλίου από τη Ρ. Γαβριηλίδου, η οποία και ανέγνωσε αυτούσια αποσπάσματα. Το τραγούδι «Πάρθεν» ολοκλήρωσε την εκδήλωση.


(Φωτ.: Ροζαλία Γαβριηλίδου)