12 Νοέμβριος 2018, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2018, 11:14

ΑΕΚ: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην «Αγια-Σοφιά»

  • ΑΕΚ: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην «Αγια-Σοφιά»
    Εικόνα από τα σχέδια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού (φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 11:30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Οργανωτική Επιτροπή του Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγαστεί στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ, θα παρουσιάσει τα πολύ σημαντικά ονόματα από το χώρο του πολιτισμού, της εκκλησίας, της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και του αθλητισμού, που θα αποτελέσουν την επιστημονική επιτροπή για τη δημιουργία του Μουσείου. 

Στο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγια-Σοφιά», το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα ξεπερνάει τα όρια της ΑΕΚ με στόχο να αποτελέσει την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης», έναν «Τόπο Μνήμης», μια νοερή προέκταση των ελληνικών πατρίδων της Ανατολής. 

Σε αυτό το Μουσείο θα προβάλλεται η διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στη Μικρασία και τον Πόντο από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών του, κυρίως οι άνθρωποι της νέας γενιάς, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ιστορία και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου, που θα αποτελέσει το προσκύνημα στη μνήμη των προγόνων και ιδρυτών αυτής της ομάδας, αλλά και τον θεματοφύλακα της μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων, θα ξεκινήσει από αυτή την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου οπότε και θα σηματοδοτηθεί η διαδικασία συλλογής των σπάνιων κειμηλίων και θησαυρών που θα αποτελέσουν εκθέματα στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Στην «Αγια-Σοφιά» θα στεγαστούν δύο μουσεία, που όμοιά τους δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως είναι ο στόχος των ανθρώπων της Ένωσης. Το ένα θα είναι το καθαρά αθλητικού περιεχομένου Μουσείο της Ιστορίας της ΑΕΚ, και το δεύτερο το Μουσείο Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού. Αναμένεται να είναι ανοιχτά 365 μέρες το χρόνο για να υποδεχτούν κάθε ηλικίας επισκέπτη και να τον βοηθήσουν να μάθει και να θυμηθεί.