12 Νοέμβριος 2018, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2018, 14:52

Aποχαιρέτησαν τον Κυριάκο Καρυπίδη, τον άνθρωπο που φιλοτέχνησε το μνημείο με την ποντιακή λύρα στην Άρδασσα

  • Aποχαιρέτησαν τον Κυριάκο Καρυπίδη, τον άνθρωπο που φιλοτέχνησε το μνημείο με την ποντιακή λύρα στην Άρδασσα
    Ο Κυριάκος Καρυπίδης (φωτ.: facebook)

Όλος ο κόσμος της Άρδασσας και των γύρω περιοχών αποχαιρέτησαν χθες έναν γνήσιο Πόντιο που αφιέρωσε όλη του ζωή στον ποντιακό ελληνισμό. Ο λόγος για τον Κυριάκο Καρυπίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 54 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες στο νεκροταφείο της Άρδασσας.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η νεκρώσιμη πομπή σταμάτησε μπροστά από το μνημείο της ποντιακής λύρας στο κέντρο της Άρδασσας, που είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος.

Ο Κυριάκος Καρυπίδης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στα ποντιακά δρώμενα, υπήρξε χορευτής σε συλλόγους και ερασιτέχνης ηθοποιός σε ποντιακές παραστάσεις. Είχε μάλιστα φιλοτεχνήσει και την μεταλλική ποντιακή λύρα ύψους τριών μέτρων που βρίσκεται στο κέντρο της Άρδασσας, αφιερώνοντάς την σε όλους τους Πόντιους πρόσφυγες που μετοίκησαν στο χωριό φεύγοντας από την αλησμόνητη πατρίδα. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου είχαν τελεστεί πανηγυρικά τον Ιούνιο του 2017.

Ο εκλιπών έφυγε απρόσμενα με τον ήχο της λύρας, αφού πρώτα είχε χορέψει λατρεμένους ποντιακούς χορούς. Το βράδυ του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας «Ποντίων Γεύσεις». Με το πρώτο άκουσμα της λύρας ανέβηκε στην πίστα να χορέψει, ωστόσο έντονη αδιαθεσία τον καθήλωσε στην καρέκλα του και λίγο αργότερα κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας όπου τελικά κατέληξε.

«Λύρα που τραγούδησες τα πάθη και τις χαρές των προγόνων μας... και λες, και κλαις, και χαίρεσαι. Σήμερα όμως δεν είπες τίποτα, μόνο έκλαιγες... Και πώς να πεις, όταν ο δημιουργός σου, που με τόση αγάπη σε κατασκεύασε και φιλοτέχνησε, "έφυγε" έτσι ξαφνικά... Πάνω στο γλέντι. Τώρα θα σε θαυμάζει από εκεί ψηλά... Θα φτιάχνει λύρες στη γειτονιά των αγγέλων, να ακουστεί η μελωδία σου και εκεί. Καλό παράδεισο αγαπημένε μας φίλε Κυριάκο». Με αυτά τα λόγια το ΔΣ του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων «Η Άρδασσα» τον αποχαιρέτησε μέσω ανάρτησης στο facebook.

Χθες όλοι οι αγαπημένοι φίλοι τού είπαν το ύστατο χαίρε. Δεν παρέλειψαν να κάνουν μια στάση στο δρόμο για το νεκροταφείο στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο ίδιος. Εκεί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.