12 Νοέμβριος 2018, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2018, 18:52

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης καταγγέλλουν τη δράση νεοναζί «σεκιούριτι» – Οι Έλληνες ομογενείς ίσως κινδυνεύσουν

  • Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης καταγγέλλουν τη δράση νεοναζί «σεκιούριτι» – Οι Έλληνες ομογενείς ίσως κινδυνεύσουν
    Νυρεμβέργη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Οι γυρίνοι και εμείς...
Τους τελευταίους μήνες γίνεται διακριτά αντιληπτή, στην πόλη της Νυρεμβέργης, η παρουσία συντεταγμένων νεοναζιστικών ομάδων οι οποίες με το πρόσχημα του project «Schafft Schutzzone» (δημιουργία ζωνών προστασίας) και την προβιά εταιρείας security, επιχειρούν τη νομιμοποίηση «ομάδων περιφρούρησης» στις οικιστικές ζώνες όπου πλειοψηφούν οι αλλοδαποί και οι πρόσφυγες.

Εργαλειοποιώντας τη γνωστή ρατσιστική ρητορική, επιδιώκουν τον εκφοβισμό και την εγκατάσταση κλίματος ανασφάλειας στις κεντρικές γειτονιές της Νυρεμβέργης αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας.

Πιθανολογούμε για επεισόδια βίας, καθώς είτε ως εκούσιοι θύτες είτε ως «θύματα» αντιπαράθεσης, οι νεοναζί θα προσπαθήσουν να παρασύρουν υπέρ τους το εθνοτικό ασυνείδητο στοχευμένων στρωμάτων των αυτόχθονων Γερμανών.

Πρόθυμοι ακροατές της παραπάνω πρακτικής προκλήσεων είναι, ενδεικτικά, οι χαμηλού μορφωτικού δείκτη και ευεπίφορες στην ξενοφοβική συνθηματική λούμπεν ομάδες, όπως οι καθ’ έξιν άεργοι τρόφιμοι του Jobcenter (ΟΑΕΔ), οι νοσταλγοί του Γ΄ και οι ονειροπόλοι του Δ΄ Ράιχ, καθώς επίσης και ένα σημαντικό μέρισμα οπαδών δημοκρατικών κομμάτων που γοητεύονται από την ιδεολογία της δικτατορίας των πλειοψηφούντων.

Οι νεοναζί, αναζητώντας βολικούς φταίχτες, βλέπουν ως γνωστόν μοναδικούς ενόχους της οικονομικής κρίσης, της εγκληματικότητας και των επιδράσεων στο θρησκευτικό, πολιτισμικό και δημογραφικό προφίλ της Γερμανίας, τους εν γένει μετανάστες, τους μουσουλμάνους και κάθε «σκουρόχρωμο» συμπολίτη μας. Διαβλέπουμε, μάλιστα, πως δεν είναι μακριά η στοχοποίηση και των Ελλήνων της ομογένειας, βεβαιότητα που πρέπει να μας απασχολήσει έγκαιρα, τόσο σε ατομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο διαλόγου.


(Φωτ.: facebook.com/npdnuernberg)

Θα πρέπει άρα, χωρίς χρονοτριβή, να αναζητηθούν μέσα ανάγνωσης, πρόληψης και εγρήγορσης της ομογένειας έναντι της μεταστατικότητας των τοξικών φαινομένων. Ο εφησυχασμός είναι αδικαιολόγητος. Η επικρατούσα αφελής αυταπάτη πως οι Έλληνες δεν αποτελούν στόχο, είναι ανόητο άλλοθι της αμεριμνησίας και της ανώριμης πολιτικής αντίληψης στην ομογένεια.

Η σπέκουλα περί συμπάθειας των νεοναζί προς Έλληνες και λοιπούς Ευρωπαίους θυμίζει την καρικατούρα του μαυραγορίτη διερμηνέα επί Κατοχής, που τελάλιζε στα χωριά για το θαυμασμό της ναζιστικής Γερμανίας στον ελληνικό πολιτισμό, και τον «φίλο» στρατιώτη των SS.

Με απότοκο τον αδελφοκτόνο Εμφύλιο, εκατοντάδες χωριά ολοκαυτωμένα, μυριάδες νεκροί, λεηλασίες και ανυπολόγιστα εκατομμύρια οφειλόμενες αποζημιώσεις θα μαρτυρούν στο διηνεκές τη «φιλία» του Ναζισμού στον ελληνικό πολιτισμό, τη ζωή και τον άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής παρατηρούμε πως οι νεοφασιστικές ομάδες περιορίζονται μεθοδικά σε εμφατική δήλωση της παρουσίας τους με ομοιόμορφες στολές, μεγαλόσωμα παραστήματα ανδρών και συναφή επικοινωνιακά τεχνάσματα, καθώς επίσης σε φραστική βία προς μετανάστες, και καθησυχαστικούς «πατρικούς» διαλόγους με Γερμανούς πολίτες. Συνάμα δε, η αστυνόμευση των Αρχών είναι διακριτική στην καλύτερη περίπτωση, αμήχανη στη χειρότερη. Σε κάθε περίπτωση, εγείρονται απορίες περί αυτής.

Με ανησυχία για τον εν δυνάμει κίνδυνο των Ελλήνων και οδυνηρό παράδειγμα τη δολοφονία του Θόδωρου Βουλγαρίδη στο Μόναχο, καλούμε τα σωματεία και τους πολιτικούς φορείς της ομογένειας σε ευρεία συνεννόηση για τη διάγνωση του βαθμού απειλής.

  • Καλούμε την ΟΕΚ Γερμανίας σε ρόλο αφέτη και συντονιστή της διαβούλευσης.
  • Καλούμε τις συλλογικότητες της ομογένειας σε επαγρύπνηση και παρατήρηση.
  • Καλούμε το Γενικό Προξενείο στις αρμόδιες αναζητήσεις διευκρινίσεων από τις βαυαρικές Αρχές.
  • Καλούμε τη ΓΓΑΕ σε πράξεις ενδιαφέροντος.
  • Καλούμε τα σωματεία σε αφυπνιστική ενημέρωση των μελών τους.
  • Καλούμε το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Μονάχου για τις κατάλληλες οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων Βαυαρίας. Οι μαθητές, εν προκειμένω, θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς σε ενδεχόμενη δημόσια πρόκλησή τους. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν διδακτικές αναφορές στην ιστορικότητα και τη σημειολογία των εξτρεμιστικών ιδεολογιών σήμερα. Έτσι νοηματοδοτούνται τα σχολεία.

Η κοινωνική ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρετές του πολιτισμού και η πρόοδος στη δημοκρατία κατακτούνται με την επιφυλακή των πολιτικών ανακλαστικών μας, την αλληλεγγύη των λαών, την κατανόηση στη διαφορετικότητα, τη βάθυνση της παιδείας, το διάλογο των πολιτισμών και την απελεύθερη αναδίφηση της Ιστορίας.

(Από κεμεντζέδες, τσαρούχια, χοροεσπερίδες, τεχνικές εθνοϊδεοληπτικής αυτοϊκανοποίησης και φληναφήματα από μικροφώνου στους εθνοεορτασμούς, είμαστε αυτάρκεις.)

Σε ό,τι αφορά τα ποντιακά σωματεία, το 2019 θα σημανθούν με εκδηλώσεις μνήμης τα 100 χρόνια από την επισημοποίηση (19 Μάη 1919, Σαμψούντα) των γενοκτονικών μεθοδεύσεων του Κεμαλισμού.

Οι τσέτες στα χωριά του Πόντου ήδη από το 1914, τα SA στις γειτονιές των γερμανικών πόλεων τη δεκαετία του ’30 και οι γυρίνοι των NSU/NPD/AfD σήμερα, είναι πολύδυμα κυήματα και ξενιστές της αυτής νοσηρότητας. Του ολοκληρωτισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του εθνικιστικού μίσους, του βαρβαρισμού, της τυφλής βίας, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, της κοινωνικής ανωμαλίας, του σκότους.

Οι Πόντιοι οφείλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να αποδείξουμε τι γράμματα μάθαμε στα συνέδρια και τις πορείες της 19ης Μάη. Οι πρόγονοί μας έγιναν βορά του κεμαλικού εθνικισμού. Ο Κεμαλισμός ήταν ο παιδαγωγός του Ναζισμού. Τα θύματα των γενοκτονιών, των εθνοκαθάρσεων και ολοκαυτωμάτων είναι ταυτόσημα. Οι λεηλατημένες πατρίδες και οι πρόσφυγες της Ανατολίας είναι διαχρονικά θύματα του ίδιου θύτη, που συνεχίζει να κατασπαράζει του λαούς στο βωμό του κέρδους και του γεωπολιτικού συμφέροντος.

Ας ξεστραβωθούμε. Δεν ξέρουμε τίποτε για τον Πόντο, αν μόνο τον Πόντο ξέρουμε. Κανείς δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά το δικό μας χτες, αν δεν πάρουμε εμείς στα σοβαρά το σήμερα των άλλων, το κοινό μας σήμερα.

Οι Πόντιοι εξελίξαμε ακαταγώνιστες τεχνικές αυταρέσκειας, αυτοαναφοράς και ομφαλοσκόπησης. Οι αλήθειες είναι έξω από το μορμονικό μας cocooning, στον πραγματικό χρόνο και όχι στον μνημειακό. 

Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού έχει πρώτιστα τη σημαντική της διαλεκτικής της. Το σύνθημά της μας ενηλικιώνει θέλουμε - δεν θέλουμε. Είμαστε πλέον στα βαθιά, ας βγάλουμε τα φολκλορικά μας «μπρατσάκια» να μάθουμε επιτέλους κολύμπι. Το σύνθημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας δεν είναι φωτοβολίδα κρότου-λάμψης κάθε Μάη. Είναι αφέτης για την πολιτική μας ωρίμανση και συγχρονισμό.
____
Υ.Γ.:
Προς επίρρωση, επισκεφθείτε στο You Tube τα λήμματα και τα συναφή: Schutzzone Nürnberg, NPD Nürnberg, Schafft Schutzzone, όπως επίσης και το άρθρο της Deutsche Welle «Ανησυχητική η ξενοφοβία στη Γερμανία».
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Κρικέλη, πρόεδρο του Integrationsrat Nürnberg (Συμβουλίου ενσωμάτωσης αλλοδαπών/προσφύγων), για τις επαληθεύσεις και τη σπουδή του στο συναγερμό μας.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario»
Έμπαν Αεργίτε