11 Νοέμβριος 2018, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2018, 18:56

Βαρθολομαίος για την ιστορική Θεία Λειτουργία στη Σηλυβρία: Ήταν μια συγκινητική ημέρα, ένα μεγάλο ρωμαίικο πανηγύρι

  • Βαρθολομαίος για την ιστορική Θεία Λειτουργία στη Σηλυβρία: Ήταν μια συγκινητική ημέρα, ένα μεγάλο ρωμαίικο πανηγύρι
    Προεξέρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην αρχαία Ακρόπολη της Σηλυβρίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου)

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου τελέσθηκε σήμερα Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην αρχαία Ακρόπολη της Σηλυβρίας στην Ανατολική Θράκη, όπου τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου. Για την συγκινητική αυτή ημέρα και την υποδοχή με εγκαρδιότητα από τους κατοίκους της πόλης που βρίσκεται στις ακτές της Προποντίδας, μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

«Αντιλαμβάνεστε ότι ήταν μία πολύ συγκινητική μέρα για όλους μας, μικρούς και μεγάλους κληρικούς και λαϊκούς, άνδρες και γυναίκες, ήταν ένα μεγάλο ρωμαίικο πανηγύρι. Το ζήσαμε, το βιώσαμε βαθιά. Είμαστε ευγνώμονες στον Άγιο Σηλυβρίας, στον αδελφό Μάξιμο, ο οποίος οργάνωσε όλα αυτά τα σημερινά ωραία και μεγάλα γεγονότα, αλλά και διότι όλα αυτά τα χρόνια από τη μέρα της εκλογής του ως μητροπολίτη Σηλυβρίας ξαναζωντάνεψε αυτήν την παλιά μητρόπολη.

»Είχε νεκρωθεί η μητρόπολη αυτή από πλευράς ομογενείας και από πλευράς εκκλησιαστικής ζωής μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά ένας ζηλωτής άνθρωπος με φόβον θεού με αγάπη προς την επαρχία του και προς τον λαό του Θεού ανασκουμπώθηκε ο Άγιος Σηλυβρίας, εννοώ και έκανε όλα αυτά τα ωραία πράγματα, καλλιέργησε πολύ εγκάρδιες σχέσεις με τον κύριο δήμαρχο και με τους άλλους τοπικούς παράγοντες, και το αποτέλεσμα το είδαμε και το απολαύσαμε όλοι εμείς σήμερα. Το να γιορτάζουμε εμείς οι Έλληνες ορθόδοξοι τον Άγιο Νεκτάριο στην πόλη που γεννήθηκε, στην γενέτειρά του, στον τόπο της καταγωγής του δύο μέρες μετά την φετινή μνήμη του, είναι μια ξεχωριστή ευλογία Θεού και από την άλλη πλευρά θέλω να υπογραμμίσω την εγκαρδιότητα των κατοίκων της Σηλυβρίας με την οποία μας υπεδέχθησαν με επικεφαλής τον κύριο δήμαρχο.


Η Θεία Λειτουργία στην αρχαία Ακρόπολη της Σηλυβρίας

»Παντού συναντά κανείς χαμόγελα, καλοπροαίρετους ανθρώπους –με τα ίδια αισθήματα ήρθαν και οι πολλοί Έλληνες προσκυνητές από Καβάλα, από Αλεξανδρούπολη, και χαιρόμαστε γι' αυτή την ειρηνική συνύπαρξη να πορευόμεθα μαζί εν ειρήνη και ομονοία και αγάπη να δοξάζεται ο Άγιος Θεός, ο οποίος είναι ένας και κοινός για όλους. Δεν υπάρχουν πολλοί θεοί και εμείς όλοι είμαστε τέκνα του ενός και μόνου Ουρανίου Πατρός και γι' αυτό λέγω πάντοτε ότι πρέπει να αισθανόμεθα όλοι οι άνθρωποι ως αδελφοί μεταξύ μας. Ανήκουμε στην ίδια πανανθρώπινη μεγάλη οικογένεια. Χρόνια Πολλά».