11 Νοέμβριος 2018, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2018, 15:58

Αυξημένα τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό

  • Αυξημένα τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό

Αυξημένα είναι τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, καθώς τα περιστατικά είναι πλέον ένα στα 100 με 150, ενώ παλιότερα ήταν ένα στα 800! Τα νέα ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας στα Χανιά, όπου οι ειδικοί τόνισαν ότι υπάρχουν παιδιά με αυτισμό, τον οποία ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται οι άλλοι λόγω της καλής τους κατάστασης.

Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά στην κοινωνικοποίησή τους, στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και στην καθημερινότητα.

Αυτά τα παιδιά έχουν κανονική νοημοσύνη και μπορούν να φοιτήσουν σε κανονικό σχολείο, έχοντας όμως παράλληλη στήριξη. Η Ιωάννα Μαλανδράκη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος, επισήμανε την ανάγκη της σωστής «διαχείρισης» παιδιών με αυτισμό, ενώ η συμβουλευτική ψυχολόγος Ιωάννα Φαντζίκη αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά με αυτισμό για ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Βαγιωνή, ο αυτισμός δεν μπορεί πάντα τα εντοπιστεί κατά τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού, καθώς η διάγνωση μπορεί να είναι ασφαλής και έγκυρη από τα 3-5 έτη.

«Η συναισθηματική επιβάρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού είναι μεγάλη, καθώς πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν κατάθλιψη», επισήμανε η παιδιατρική και ψυχιατρική νοσηλεύτρια-επισκέπτρια υγείας, Βασιλική Ντρε.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.