11 Νοέμβριος 2018, 13:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2018, 13:02

Κατάνυξη και μηνύματα ειρήνης και αγάπης στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σηλυβρία

  • Αύριο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Θεσσαλονίκη 3

Μήνυμα ειρήνης και αγάπης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος και ο δήμαρχος της πόλης Οζτζάν Ισικλάρ μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που εψάλη σήμερα το πρωί στην αρχαία Ακρόπολη της Σηλυβρίας, αφήνοντας να πετάξουν ελεύθερα στον ουρανό δύο λευκά περιστέρια.

Η Θεία Λειτουργία εψάλη στον τόπο που κατά το παρελθόν βρισκόταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος και το ορθόδοξο νεκροταφείο. Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και ο μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Αγίου Νεκταρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξεν υπόδειγμα της εν Χριστώ ζωής, ως ζωής εν Εκκλησία».

Ο κ. Βαρθολομαίος  τέλεσε Θεία Λειτουργία στην ιστορική Σηλυβρία για πρώτη φορά από την ανάρρησή του στον Οικουμενικό Θρόνο το 1991, ενώ ευχαρίστησε για όλα όσα έχει κάνει κατά την τελευταία τετραετία τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε τη σημερινή πατριαρχική Θεία Λειτουργία ιστορικό γεγονός.

Ο κ. Μάξιμος αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Νεκταρίου χαρακτηρίζοντάς τον μεγάλο γόνο της Σηλυβρίας, που πορεύτηκε με τις αρετές της «ανυπόκριτης αγάπης, της ισχυρής και ακλόνητης πίστης και της αληθινής ταπείνωσης, για τις οποίες ο Θεός τον ανέδειξε μεγάλο και θαυματουργό Άγιο της Εκκλησίας».

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τους προσκυνητές που συνέρρευσαν από νωρίς το πρωί στην αρχαία Ακρόπολη της Σηλυβρίας, ο δήμαρχος της πόλης Οζτζάν Ισικλάρ ευχήθηκε μεταξύ άλλων γαλήνη, ειρήνη και αδελφοσύνη σε όλο τον κόσμο, ενώ αναφέρθηκε και στις εργώδεις προσπάθειες του Αγίου Νεκταρίου για τη διάδοση αυτών των αρχών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υποκλίνομαι με σεβασμό στην Αγιότητά του».

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, καθώς και πλήθος πιστών από την Κωνσταντινούπολη, τις γύρω περιοχές αλλά και διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πολλοί εκ των οποίων κατέφθασαν στη Σηλυβρία από χθες. Μετά τη Θεία Λειτουργία και τις ομιλίες ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.