28 Ιανουάριος 2014, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:37

Συναυλία μνήμης για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου

  • Συναυλία μνήμης για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου

Συναυλία μνήμης για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου

Στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το αντιρατσιστικό κοντσέρτο προς τιμή του άδικα δολοφονημένου από τους νεοναζί Θεόδωρου Βουλγαρίδη, στην αίθουσα Καρλ-Ορφφ στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Γαστάιγκ, του Μονάχου.

Μια βραδιά αλληλεγγύης προς τους συγγενείς με πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση, στοχασμό και ένα έντονο γιατί. Διοργανωτές ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου, με την αρωγή του Δήμου του Μονάχου, την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και το Συμβούλιο Αλλοδαπών.

Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2005 εκτελέστηκε ο Θεόδωρος, δραστήριο και ενεργό μέλλος του ποντικού συλλόγου, από τη νεοναζιστική οργάνωση  NSU μέσα στο μαγαζί του στο Μόναχο. Ένας Θόδωρος που αγαπούσε τη Γερμανία τη θεωρούσε πατρίδα και σπίτι του. Βρήκε φρικτό θάνατο από χέρι ενός άλλου ανθρώπου χωρίς καμιά αιτία μόνο για το διαφορετικό του όνομα και παρουσιαστικό. Τον ίδιο τραγικό θάνατο βρήκαν ακόμη οκτώ Τούρκοι μετανάστες οικογενειάρχες, που είχαν κτίσει τη ζωή τους σε επτά πόλεις της Γερμανίας. Από το 2000 έως το 2009 οι δράστες Νεοναζί δρούσαν ανενόχλητοι. Τραγικά λάθη της γερμανικής αστυνομίας έριχναν τα αίτια σε κύκλους της μαφίας, της μαστροπείας και του οργανωμένου εγκλήματος.  Κατέστρεψαν σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία, αμαυρώνοντας για πολλαπλές φορές  τις μνήμες των αδικοχαμένων νεκρών, Οι οικογένειες των θυμάτων βιώσαν το βιολογικό θάνατο των ανθρώπων τους, αλλά παράλληλα έζησαν χρόνια ολόκληρα τον χειρότερο εφιάλτη τους, την αμαύρωση της ψυχής των θυμάτων, κάτι πολύ χειρότερο από τον θάνατο. Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες δεν εξέτασαν καν το ενδεχόμενο των νεοναζιστών.

Η μουσική ενώνει

Δυναμικό παρόν στη συναυλία έδωσε ελληνικό και γερμανικό κοινό που ταξίδεψε με τους ρυθμούς της ποντιακής λύρας. Μιας λύρας πολύ διαφορετικής από ότι γνωρίζουμε. Στα χέρια του  Ματθαίου Τσαχουρίδη έγινε κάτι μαγικό. Εκτός από τους γνωστούς ρυθμούς της, τον πόνο για τις χαμένες πατρίδες, τον ξεριζωμό, τα βάσανα, τους λυγμούς που συνόδεψαν την προσφυγιά, έβγαλε ήχους διαφορετικούς ευρωπαϊκούς έως και ρυθμούς αργεντινής, Μεταμορφώθηκε σε ένα διαφορετικό όργανο βιολί, μπουζούκι, μαντολίνο δίνοντας στην ποντιακή λύρα μια άλλη διάσταση. Ο αδελφός του Κωνσταντίνος  Τσαχουρίδης με την ιδιαίτερη φωνή του ταξίδεψε το κοινό από λαϊκό πρόγραμμα μέχρι όπερα, χωρίς να λείψουν και τα ποντιακά τραγούδια. Η μουσική για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι βοηθά στην ενσωμάτωση, στη διαφύλαξη και μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας. Ποτίζει το δέντρο που λέγεται νεολαία για να βγάλει βαθιές ρίζες και να μπορέσει να μεγαλώσει γερό, κάτι που έχουν αποδείξει ότι κάνουν οι ποντιακοί σύλλογοι. Κάτι που έγινε σε διαφορετικό επίπεδο και στις 15 Δεκεμβρίου αγγίζοντας και γερμανικό κοινό βάζοντάς τους το “μικρόβιο “ της ποντιακής μουσικής.

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις κατά του Ναζισμού

Η Γενική Πρόξενος του Μονάχου κ. Γραμματά τόνισε στο χαιρετισμό της ότι πρέπει να δείξουμε την εναντίωσή μας σε αυτό το φαινόμενο της ξενοφοβίας. Όλοι μαζί να γίνουμε μια δυνατή φωνή εναντία στο Ναζισμό.

Εκπρόσωποι του Δήμου και του Κοινοβουλίου επισήμαναν ότι δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το άνθρωποι να σκοτώνουν ανθρώπους, ενώ τόνισαν την αναγκαιότητα το κόμμα της NSU να κηρυχθεί παράνομο με δικαστική απόφαση.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αλλοδαπών αναφέρθηκε έντονα στα τραγικά λάθη της γερμανικής αστυνομίας που έδωσε πεδίο δράσης στα ναζιστικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επισήμανε την τραγική μοίρα των συγγενών των θυμάτων καθώς αμαυρωνόταν η μνήμη των αδικοχαμένων.

Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης  Μπάρμπαρα Γιον, με τον ρόλο της υπεύθυνης φροντίδας  των οικογενειών των θυμάτων, η υπεύθυνή τους ουσιαστικά στο να βρουν το βηματισμό τους στην πραγματικότητα  ήρθε από το Βερολίνο για την συναυλία. Αφού πρώτα μετέφερε χαιρετίσματα από δυο οικογένειες θυμάτων τούρκων είπε χαρακτηριστικά: «Οι ναζιστές δεν πρέπει να έχουν ούτε ένα χιλιοστό χώρου και έχουν τόσο χώρο όσο τους αφήνουμε«.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χρήστος Χαζαρίδης  κλείνοντας τη βραδιά βαθιά συγκινημένος, αφού έκανε μια αναδρομή στη ζωή του Θόδωρου τόνισε «Ο θάνατός του μας στοίχησε, ο τρόπος του θανάτου του μας στοίχειωσε»
 
Από την εκδήλωση δεν έλειψε ο αρχιερατικός επίτροπος Βαυαρίας, πατέρας Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος στήριξε από την αρχή την οικογένεια του Βουλγαρίδη. Του ζητήσαμε να μας μεταφέρει το μήνυμά του για τη συναυλία αυτή της μνήμης.

«Η συναυλία συμβαδίζει με τα όνειρα τις σκέψεις και τα βιώματα του μακαρίτη. Ήθελε ο δικός μας πολιτισμός να γίνει ευρύτερα γνωστός στη βαυαρέζικη κοινωνία  κάτι που έγινε επιτυχώς σήμερα. Έχουμε ως λαός μακρά παράδοση και είμαστε περήφανο γένος »

Ε.: Βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Ευρώπη μια κίνηση που μας προβληματίζει. Τί θα πρέπει να προσέξει και να στηρίξει ο Ομογενειακός Ελληνισμός  ;

Α.Μ.: Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, με τέτοιο τρόπο που να μην αφήσουμε κενό να μπορέσουν νεοναζιστικά συνθήματα και ιδέες να περάσουν και να βρουν χώρο ανάμεσα μας. Ο κάθε ένας μας από το δικό του μετερίζι, με το δικό του ταλέντο και τάλαντο, από τη δική του υπεύθυνη θέση, να φροντίσει σε συνεργασία με τους άλλους, να μην αφήσει πονηρές δυνάμεις να μπουν ανάμεσά μας.

Η δίκη ως δικαίωση

Στο Μόναχο, συνεχίζεται η δίκη των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU. Για τις οικογένειες των θυμάτων αποτελεί μεγάλη ψυχική δοκιμασία μια που χρονοτριβεί. Αναμένεται η ακροαματική διαδικασία λόγω των πολλών μαρτύρων, την άρνηση της κατηγορουμένης Μπεάτε Τσέπε να καταθέσει, να ξεπεράσει και το 2014. Βλέποντας τους δράστες στο εδώλιο του κατηγορουμένου να λογοδοτούν και να καταδικάζονται ίσως μπορέσουν εν μέρη να ξεπεράσουν το τρομερό και απάνθρωπο βίωμα των δικών τους δολοφονημένων ανθρώπων.

Πηγή: europolitis.eu