10 Νοέμβριος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2018, 00:50

Elisa Leonida Zamfirescu: Η πρώτη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο

  • Elisa Leonida Zamfirescu: Η πρώτη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο

Η Elisa Leonida Zamfirescu ήταν Ρουμάνα χημικός μηχανικός, εφευρέτρια, και θερμή υποστηρίκτρια του διεθνούς αφοπλισμού. Γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα (10 Νοεμβρίου) το 1887, στο Γαλάτσι της Ρουμανίας, και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με δέκα αδέλφια. Από τα αδέλφια της, ορισμένοι έγιναν γνωστοί στους τομείς της γλυπτικής, της φωτογραφίας και της ιατρικής. Διαβάστε στη συνέχεια 5 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την πρώτη γυναίκα μηχανικό-γεωλόγο στον κόσμο, στην οποία η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle.

Δεν έγινε δεκτή στο Πολυτεχνείο λόγω… φύλου
Μετά το Γυμνάσιο, η Elisa Leonida Zamfirescu εξέφρασε την έντονη επιθυμία να σπουδάσει στο (σημερινό) Πολυτεχνείο Βουκουρεστίου στον τομέα της γεφυροποιίας και οδοποιίας. Ωστόσο, δεν της δόθηκε αυτή η ευκαιρία, γιατί τότε δεν επέλεγαν γυναίκες για αυτό το τμήμα σπουδών.
Το 1909, η Elisa Leonida Zamfirescu εγγράφηκε στο Βασιλικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Charlottenburg (γνωστό τώρα ως Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου), για να σπουδάσει μηχανολογία. Αποφοίτησε το 1912 και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς στην Ευρώπη.

Εργάστηκε για τον Ερυθρό Σταυρό
Γρήγορα ήρθε η πρώτη σημαντική πρόταση για εργασία από την γερμανική βιομηχανία BASF. Ωστόσο, η Zamfirescu επέλεξε μια άλλη προσφορά που είχε: τη θέση της επικεφαλής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο στο Βουκουρέστι. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε για τον Ερυθρό Σταυρό ως διευθυντής των νοσοκομείων στην περιοχή του Mărăşeşti.

Αφοσίωση και πρωτοπορία
Ως χημικός μηχανικός, η Zamfirescu πήρε μέρος στην έρευνα της Ρουμανίας για ορυκτούς πόρους και διεξήγαγε σημαντικές μελέτες, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη νέων πόρων για τον άνθρακα, σχιστόλιθο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρώμιο, βωξίτη, κ.ά. Καθημερινά εργαζόταν πάρα πολλές ώρες επάνω στο αντικείμενό της με πάθος και αφοσίωση, ενώ οι δημοσιεύσεις της άνοιξαν δρόμο για νέες μεθόδους και τεχνικές ανάλυσης του ορυκτού πλούτου.

Ο δρόμος με το όνομά της
Ο δρόμος όπου η Elisa Leonida Zamfirescu έζησε στο Βουκουρέστι, πήρε το όνομά της το 1993, δηλαδή 20 χρόνια μετά το θάνατό της (25 Νοεμβρίου 1973). Ακόμη, το 1997 καθιερώθηκε ένα βραβείο, το «Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu», από τη ρουμανική Εθνική Οργάνωση Γυναικών, η οποία τιμά τις γυναίκες για την εργασία τους επάνω στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Συνήγορος του διεθνούς αφοπλισμού
Η Elisa Leonida Zamfirescu ήταν η πρώτη γυναίκα που προσχώρησε στη ρουμανική Ένωση Μηχανικών. Επίσης, ως πρόεδρος της Ειρηνευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου που είχε ιδρύσει, συμμετείχε στην Επιτροπή Αφοπλισμού του Λονδίνου στο Lancaster House.