9 Νοέμβριος 2018, 22:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2018, 22:17

Ξεκινά η παραγωγή του τουρκικού άρματος μάχης Altay

  • Ξεκινά η παραγωγή του τουρκικού άρματος μάχης Altay
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων BMC με στόχο τη μαζική παραγωγή του τουρκικού σχεδιασμού άρματος μάχης Altay, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για τη διεύρυνση της αμυντικής βιομηχανίας της. Η Τουρκία εργάζεται για να αναπτύξει τα δικά της τεθωρακισμένα, μαχητικά ελικόπτερα και άλλους στρατιωτικούς εξοπλισμούς προκειμένου να δώσει ώθηση στις αμυντικές δυνατότητές της.

Βάσει της συμφωνίας με τη BMC, η εταιρεία θα παράγει αρχικά 40 τανκς Altay, το πρώτο εκ των οποίων θα παραδοθεί στον στρατό σε διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με την παρουσίαση της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης (SSB) κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής. Μετά την παράδοση των πρώτων αρμάτων μάχης, θα ακολουθήσει η κατασκευή άλλων 210. Αξιωματούχοι που παρέστησαν στην τελετή απέφυγαν να πουν πόσο θα κοστίσει το σχέδιο. Μαζί με τη BMC, στο εγχείρημα θα εμπλακούν (μεταξύ άλλων) τουρκικές εταιρείες όπως η Roketsan, η Aselsan, η ΜΚΕ και η Havelsan.

H BMC υπέγραψε επίσης μια συμφωνία με την SSB τον Ιούνιο για την κατασκευή ντιζελοκίνητων μηχανών και άλλων συστημάτων για τα άρματα μάχης Altay. Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της SSB, σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι κινητήρες δεν θα είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα των αρμάτων, προσθέτοντας ότι αυτά τα άρματα μάχης αναμένεται να λειτουργήσουν με γερμανικούς κινητήρες, αν και η Τουρκία έχει εναλλακτικά σχέδια εάν η Γερμανία δεν τους παράσχει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.