9 Νοέμβριος 2018, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2018, 18:41

Τίρανα: Ανεπιθύμητοι για την Αλβανία 52 Έλληνες που παρέστησαν στην κηδεία Κατσίφα

  • Τίρανα: Ανεπιθύμητοι για την Αλβανία 52 Έλληνες που παρέστησαν στην κηδεία Κατσίφα
    Πλήθος κόσμου κρατώντας μία μεγάλη ελληνική σημαία παρέστη στην κηδεία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Τζώρα)

Με μια προκλητική ανακοίνωση, το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα για τα Τίρανα 52 Έλληνες που βρέθηκαν χθες στους Βουλιαράτες για να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Με γραπτή δήλωση του Αλβανού υφυπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσι, η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι 52 Έλληνες –χωρίς να τους κατονομάζει– προχώρησαν σε προκλήσεις «απαράδεκτες, χυδαίες και επικίνδυνες», ενώ έκαναν «κατάχρηση του σεβασμού» της γειτονικής χώρας μετατρέποντας ένα ταφικό τελετουργικό σε «εκδήλωση εξτρεμισμού».

Επίσης, τους καταλογίζει οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας αλλά και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια αλλά και τη δημόσια ειρήνη, και παράλληλα κάνει γνωστό ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Αλβανία, για όσο διάστημα ορίζει ο νόμος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της Αλβανίας έχει ως εξής: «Το υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, πέραν των συνταγματικών, νομικών και διεθνών κανόνων, βάσει του άρθρου 9 του Ν. 108/2013, "Περί Αλλοδαπών", όπως τροποποιήθηκε για την υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, με σκοπό τη διατήρηση των διεθνών σχέσεων της χώρας, και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία, δεσμευόμενο να προστατεύσει και να εγγυηθεί από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία της μειονότητας αυτής στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας, γνωρίζοντας την ιστορία των σχέσεων καλής γειτονίας και το κοινό μέλλον των Αλβανών και των Ελλήνων ως σημαντικών εθνών, με ευθύνες μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, λαμβάνοντας υπόψη την απαράδεκτη πρόκληση, χυδαία και επικίνδυνη, που έγινε χθες στο αλβανικό κράτος και τους πολίτες της χωρίς διάκριση από άτομα και ορισμένες ομάδες από την Ελλάδα, τα οποία έκαναν κατάχρηση του σεβασμού μας για τον παραδοσιακό τρόπο υποδοχής στις περιπτώσεις πένθους και μετατρέποντας ένα ταφικό τελετουργικό σε μια απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού·

»αποφάσισε: να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Αλβανία 52 άτομα ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένη δράση σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, καθώς και για προκλητικές εκδηλώσεις και δηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ειρήνης της χώρας. Σε αυτούς και άλλους, για τους οποίους οι δυνάμεις μας ασφαλείας κάνουν την ανάλυση των χθεσινών εξτρεμιστικών εκδηλώσεών τους στους Βουλιαράτες, δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα μας για τη χρονική περίοδο που προβλέπει ο νόμος. Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την σωφροσύνη μας ως αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες, το νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας».


O Σάντερ Λέσι

Όπως φαίνεται, τα Τίρανα κλιμακώνουν την ένταση και προχωρούν σε νέα πρόκληση με την παραπάνω ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, η οποία έρχεται να προστεθεί στην προσβλητική –για τη μνήμη του νεκρού Κ. Κατσίφα– δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, λίγες ώρες μετά την ταφή του 35χρονου Βορειοηπειρώτη.