11 Νοέμβριος 2018, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2018, 09:29

Αναδεικνύεται το αρχαίο θέατρο της Προυσιάδας στον Πόντο (φωτο)

  • Αναδεικνύεται το αρχαίο θέατρο της Προυσιάδας στον Πόντο (φωτο)
  • Αναδεικνύεται το αρχαίο θέατρο της Προυσιάδας στον Πόντο (φωτο)
  • Αναδεικνύεται το αρχαίο θέατρο της Προυσιάδας στον Πόντο (φωτο)

Ο δρ Εμρέ Οκάν, πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Ντούζτσε και σύμβουλος ανασκαφικών εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Προυσιάδος προς Υπίω, αναφερόμενος στις εργασίες που γίνονται για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου είπε ότι «Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο στην Προυσιάδα προς Υπίω [Prusias ad Hypium], που αποκαλείται “Έφεσος του Δυτικού Πόντου”, τότε θα έχουμε κερδίσει ένα μνημείο - κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Συνεχίζοντας την εισήγησή του, που έγινε στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διοργάνωσε η Σχολή Δασολογίας του Πανεπιστημίου, ο Οκάν υπενθύμισε ότι οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο ξεκίνησαν το 2013 και υποστηρίζονται από τη Νομαρχία και το Δήμο Ντούζτσε, και πρόσθεσε: «Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε προ Χριστού όμως η πραγματική του ακμή εμφανίζεται τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αν ληφθούν υπ' όψιν η ποιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για εξελιγμένο αρχιτεκτονικό έργο. Τα τείχη του και οι κερκίδες του διατηρούνται σε καλή κατάσταση».

Τέλος, ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι «στις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν αμφορείς από διάφορες περιοχές της Ανατολίας. Αυτό δείχνει ότι η πόλη ήταν εμπορικό κέντρο. Οι ανασκαφές του 2018 είχαν αρκετά καλά αποτελέσματα. Όμως, όταν ολοκληρωθούν, τότε θα έχουμε αποκτήσει έναν μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο, την “Έφεσο του Δυτικού Πόντου”».