8 Νοέμβριος 2018, 21:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2018, 23:22

Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή των συντάξεων

  • Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή των συντάξεων
    Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν από παλαιότερη επίσκεψή του στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δήλωσε σήμερα ότι «μεταρρυθμίσεις όπως η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαίες και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη». Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πω για το δημοσιονομικό χώρο».

Το ΔΝΤ επιμένει ότι το θέμα των συντάξεων είναι σημαντικό, λόγω της έκθεσης για την Ελλάδα που θα ανακοινώσει τις πρώτες εβδομάδες του 2019 και στην οποία τόσο η Κομισιόν, όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν να μην υπάρχουν αναφορές που θα είναι επιβλαβείς για τις αγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση «Regional Economic Outlook: Domestic Expansion Running into External Turbulence» για την ευρωπαϊκή οικονομία που ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ, οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με εκείνες των Φθινοπωρινών Εκτιμήσεων του Ταμείου που ανακοινώθηκαν κατά τη σύνοδο στο Μπαλί.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση ΑΕΠ 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020, έναντι εκτιμήσεων της Κομισιόν για ανάπτυξη έως 2,3% για το 2019 και το 2020 και σε σχέση με το 2,5% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση για το 2019. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συναινέσει πλήρως στο μίγμα δημοσιονομικών μέτρων που θα αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση (έπειτα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους δανειστές).