8 Νοέμβριος 2018, 19:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2018, 20:00

Βόρεια Θάλασσα: Σύγκρουση ελληνόκτητου τάνκερ με φρεγάτα σε φιορδ της Νορβηγίας

  • Βόρεια Θάλασσα: Σύγκρουση ελληνόκτητου τάνκερ με φρεγάτα σε φιορδ της Νορβηγίας
    Φωτ.: EPA / Marit Hommedal Norway Out

Καλά στην υγεία τους είναι τα 23 μέλη του πληρώματος του δεξαμενοπλοίου SOLA TS, το οποίο σήμερα συγκρούστηκε με πολεμικό πλοίο σε φιορδ της Νορβηγίας. Σύμφωνα με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις, το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 04:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) στο φιόρδ Χιέλτεφιορδ κοντά στο Μπέργκεν της δυτικής Νορβηγίας και προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό οκτώ ανθρώπων, οι οποίοι περιθάλπονται. Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος υπάρχουν και τρεις Έλληνες, οι οποίοι είναι υγιείς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το δεξαμενόπλοιο Sola TS με σημαία Μάλτας και ιδιοκτησίας της εταιρείας Tsakos Energy Navigation συγκρούστηκε με τη φρεγάτα KNM Helge Ingstad, η οποία επέστρεφε από τη νατοϊκή άσκηση Trident Juncture που ολοκληρώθηκε χθες στη Νορβηγία.

Η φρεγάτα άρχισε να βάζει νερά, ενώ τα 137 μέλη του πληρώματός της απομακρύνθηκαν από το πλοίο. Σε συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματικός του νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού Σίγκουρντ Σμιτ δήλωσε ότι «η KNM Helge Ingstad υπέστη ζημιές στα έξαλα και στα ύφαλα. Οι ζημιές ήταν τέτοιες που η φρεγάτα δεν είναι πλέον ευσταθής και δεν μπορεί να επιπλεύσει επαρκώς, κατά συνέπεια αποφασίσθηκε να προσαράξει στην ακτή».

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη βύθισή της, ρυμουλκά επιχείρησαν να κρατήσουν τη φρεγάτα στη θέση της, υπό την επίβλεψη πολλών στρατιωτικών πλοίων. Σύμφωνα με το κέντρο διάσωσης, το πετρελαιοφόρο των 62.000 τόνων υπέστη ελαφρές ζημιές, δεν έχει επισημανθεί καμιά διαρροή του φορτίου του, ενώ δεν υπάρχει κανένας τραυματίας ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος.

Ανακοίνωση της Tsakos Columbia Management S.A. αναφέρει ότι το πετρελαιοφόρο δέχτηκε το πλήγμα ενώ ήταν προσδεμένο σε ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση τοπικού πιλότου-πλοηγού και πως οι προσπάθειές της εστιάστηκαν προς την κατεύθυνση της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων στο περιστατικό.

Προς το παρόν, το δεξαμενόπλοιο M/T SOLA TS βρίσκεται κοντά στο σημείο του ατυχήματος και είναι προγραμματισμένο να κατευθυνθεί για ελλιμενισμό σε γειτονικό λιμένα, με χρήση δικής του ισχύος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές επιθεωρήσεις και να συνεχίσει το ταξίδι του. Η εταιρείας TSAKOS ενεργοποίησε αμέσως τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και βρίσκεται σε διαρκή επαφή, τόσο με τον καπετάνιο του M/T SOLA TS, όσο και με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πάρης Τσιριγώτης.