8 Νοέμβριος 2018, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2018, 17:52

Εγκρίθηκε η διάνοιξη συνοριακής διάβασης μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ στον Δήμο Πρεσπών Φλώρινας

  • Σε πρεσβεία αναβαθμίζεται ο Σύνδεσμος της Ελλάδας στα Σκόπια
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Η διάνοιξη συνοριακής διάβασης μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ στον Δήμο Πρεσπών Φλώρινας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG-IPA GREECE-fYROM 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε στον Λαιμό Πρεσπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, υπήρξε ομόφωνη εξουσιοδότηση στη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος να προχωρήσει στην τεχνική επεξεργασία και προετοιμασία πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου.

Την κεντρική ιδέα της πρότασης παρουσίασε ο Διευθυντής Προγραμμάτων στην Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Αναστάσιος Σιδηρόπουλος στα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελεί το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του προγράμματος.

Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων συνοριακού ελέγχου, των απαραίτητων οδικών προσβάσεων, αλλά και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανάπλαση του Λαιμού, που πλέον θα γίνει οικισμός εισόδου της Ελλάδας.

Εταίροι του έργου θα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και στις δύο χώρες, με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, που εκπροσωπούν υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς των δύο χωρών, κατέθεσαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρόταση της παρέμβασης και τις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της περαιτέρω εξέλιξής της, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των δράσεων εντός του 2019.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.