8 Νοέμβριος 2018, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2018, 12:24

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα – Γέμισαν ελληνικές σημαίες οι Βουλιαράτες (βίντεο)

  • Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα – Γέμισαν ελληνικές σημαίες οι Βουλιαράτες (βίντεο)
    (Φωτ.: Αντώνης Ρεπανάς)
  • Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα – Γέμισαν ελληνικές σημαίες οι Βουλιαράτες (βίντεο)
    (Φωτ.: Αντώνης Ρεπανάς)
  • Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα – Γέμισαν ελληνικές σημαίες οι Βουλιαράτες (βίντεο)
    (Φωτ.: Αντώνης Ρεπανάς)

Αποστολή στους Βουλιαράτες: Αντώνης Ρεπανάς.

«Σ’ ένα προσκεφαλάκι Κωνσταντή / κρατάει η μάνα το κερί / και ο γιος ψυχομαχάει». Ο λυγμός στο ηπειρώτικο μοιρολόι έκανε ακόμα και τους πιο ψύχραιμους να λυγίσουν· ο Σάββας Σιάτρας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες κατόπιν παράκλησης της μάνας του 35χρονου, ράγισε ακόμα περισσότερο τις καρδιές στο τελευταίο αντίο. Μάνες που είχαν χρόνια να δουν τόσο κόσμο στο ελληνικό μειονοτικό χωριό, έκλαιγαν με λυγμούς.

Το μοιρολόι, η αγαπημένη του ελληνική σημαία που τοποθετήθηκε μέσα και πάνω στο μνήμα, ο Εθνικός Ύμνος και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν μέρος του επιλόγου που γράφτηκε την ημέρα των Αρχαγγέλων για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, δώδεκα μέρες μετά το θάνατό του από πυρά Αλβανών αστυνομικών.

Τουλάχιστον 1.300 άτομα, φίλοι του αλλά και δεκάδες απλοί Έλληνες πολίτες, πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν στους Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης για να πουν το τελευταίο αντίο στον 35χρονο. «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη…» ακούστηκε παραπάνω από μία φορά· οι ελληνικές σημαίες βρίσκονταν σε κάθε γωνιά του χωριού, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών πέρασαν από το σπίτι της οικογένειας για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, και από το ναό του Αγίου Αθανασίου για να ανάψουν ένα κερί. Συνθήματα για τη Βόρειο Ήπειρο, την ελληνικότητα της Μακεδονίας αλλά και κατά των Ελλήνων πολιτικών ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, δίνοντας και έναν τόνο θυμού στο πένθιμο κλίμα.

«Αθάνατος» ακούστηκε μόλις το λευκό φέρετρο βγήκε από το σπίτι της οικογένειας Κατσίφα, ανοιχτό με την ελληνική σημαία να καλύπτει όλο το σώμα. Το κουβαλούσαν φίλοι του 35χρονου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεναν ότι ο Κωνσταντίνος έπρεπε να ταφεί στο στρατιωτικό νεκροταφείο όπου βρίσκονται όσοι έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τελικά υπερίσχυσε η επιθυμία της οικογένειας και η ταφή έγινε στο κοιμητήριο του χωριού. Επιθυμία της οικογένειας ήταν και να μην υπάρξουν εντάσεις, παρά μόνο μετά το τέλος της κηδείας να γίνει μια ειρηνική πορεία μέχρι την Εθνική Οδό που οδηγεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στην κεφαλή της ήταν μια μεγάλη ελληνική σημαία την οποία είχε φτιάξει ο Κωνσταντίνος Κατσίφας για τα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στα οποία συμμετείχε.

Στους Βουλιαράτες ταξίδεψαν και οι βουλευτές της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης και Βασίλης Γιόγιακας, η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και ο ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, ενώ στο χωριό βρέθηκαν από νωρίς το πρωί και πολλοί δημοσιογράφοι από αλβανικά μέσα. Αστυνομικοί και τελωνειακοί ήταν επί ποδός και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα είναι εξονυχιστικοί.

Εξάλλου, μετά το τέλος της πορείας έγιναν δέκα προσαγωγές (έξι Βορειοηπειρώτες και τέσσερις Ελλαδίτες), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις συλληφθέντες θα παρουσιαστούν στον εισαγγελέα.

Gallery