8 Νοέμβριος 2018, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2018, 14:25

Στην Κίνα βρέθηκε κρασί σε δοχείο 2.000 ετών!

  • Στην Κίνα βρέθηκε κρασί σε δοχείο 2.000 ετών!
    (Πηγή: Tencent video)

Περίπου 3,5 λίτρα ενός κίτρινου υγρού με έντονη οσμή κρασιού βρήκαν οι Κινέζοι αρχαιολόγοι μέσα σε ένα σφραγισμένο μπρούτζινο δοχείο ηλικίας 2.000 ετών που βρισκόταν σε τάφο. Η ανακάλυψη έγινε στην επαρχία Χενάν της κεντροανατολικής Κίνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Πολιτιστικών Θησαυρών της πόλης Λουογιάνγκ, Σι Τζιαζέν, το υγρό θα εξεταστεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν περιέχει αλκοόλ και σε ποια ποσότητα. Μυστήριο παραμένει και το πώς δεν εξατμίστηκε το περιεχόμενο του δοχείου. Στον ίδιο τάφο υπήρχε και ένα λυχνάρι σε σχήμα αγριόχηνας – όλα τα ευρήματα χρονολογούνται στην εποχή της Δυναστείας των Δυτικών Χαν (202 π.Χ.-8 μ.Χ.).

Σε άλλες ανασκαφές στην Κίνα έχουν βρεθεί και άλλα δοχεία που περιείχαν αλκοόλ, κυρίως ποτά από ρύζι και σόργο, τα οποία διατηρούνταν σε μπρούτζινα σκεύη και χρησιμοποιούνταν σε διάφορες τελετές. Το 2010 σε έναν τάφο που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση του αεροδρομίου της πόλης Σιάν, κοντά στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν και του περίφημου «Πήλινου Στρατού», οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα δοχείο ηλικίας 2.400 ετών που περιείχε σούπα.