8 Νοέμβριος 2018, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2018, 10:29

Σήμερα η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες (βίντεο)

  • Κατσίφας: Στους Βουλιαράτες κατέστρεψαν οικοδομικά υλικά για το εκκλησάκι στη μνήμη του
    (Φωτ.: Fax News Albania)

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα στις 13:00 ώρα Αλβανίας (14:00 ώρα Ελλάδας) συγγενείς, φίλοι αλλά και άνθρωποι που δεν τον γνώριζαν προσωπικά στον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος πέθανε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου μετά από καταδίωξη ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στο χωριό, χοροστατούντος του μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριου.

Πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης αλλά και ανταποκριτών αναφέρουν πως περίπου 2.000 ομογενείς θα πάνε στους Βουλιαράτες για να αποχαιρετίσουν τον 35χρονο άνδρα. Ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα protothema.gr και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη, οι αλβανικές Αρχές στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, με διάφορες προφάσεις απαγορεύουν την είσοδο στην Αλβανία λεωφορείων από Ελλάδα.

Στελέχη των βορειοηπειρωτικων οργανώσεων καταγγέλλουν πως Αλβανοί αστυνομικοί παίρνουν για άτυπες ανακρίσεις μέλη τους και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών ώστε οι άνθρωποι να καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως και με ασφάλεια στους Βουλιαράτες. Προβλήματα δημιουργήθηκαν ήδη από χθες όταν η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα μεταφέρθηκε στο χωριό εν μέσω θρήνου της μητέρας του.

Τι ζητάει το ΥΠΕΞ από τους Έλληνες
Έκκληση στους Έλληνες που μεταβαίνουν στους Βουλιαράτες της Αλβανίας για την κηδεία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό, κάνουν, απο το πρωί, τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Όπως αναφέρεται από παράγοντες και των δύο υπουργείων, «καλούνται οι Έλληνες πολίτες που μεταβαίνουν στους Βουλιαράτες για την κηδεία, να τιμήσουν το νεκρό επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένεια και την τελετή».

Από χθες το βράδυ, είναι σε επιφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία που διενεργεί ελέγχους σε λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα που μεταβαίνουν στην Αλβανία.

Ειδικά, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν στηθεί μπλόκα για τη διενέργεια ελέγχων, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων γίνονται αντίστοιχες έρευνες από τις αλβανικές Αρχές.