7 Νοέμβριος 2018, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2018, 17:46

ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε η συζήτηση των τροπολογιών του Συντάγματος

  • ΠΓΔΜ: Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές
    Το κτήριο της Βουλής της πΓΔΜ (φωτ.: paigetaylorevans.com)

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της πΓΔΜ εισήχθησαν σήμερα οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που θεωρούνται προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η συζήτηση για την κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα συνεδριάσει η Ολομέλεια. Η ψηφοφορία θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου και για την έγκριση απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει ήδη η κυβέρνηση Ζάεφ.

Οι τροπολογίες στη συνέχεια θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και μετά θα «επιστρέψουν» στη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια.

Επόμενο στοίχημα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι η τελική ψηφοφορία η οποία θα γίνει περί τα μέσα Ιανουαρίου και, όπως και η πρώτη με την οποία ξεκίνησε η αναθεώρηση του Συντάγματος, απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 ψήφους στις 120.