7 Νοέμβριος 2018, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2018, 16:53

Πώς φτιάχνεται η τέλεια πίτσα; Με τη βοήθεια εξισώσεων!

  • Πώς φτιάχνεται η τέλεια πίτσα; Με τη βοήθεια εξισώσεων!
    (Φωτ.: pixabay.com)

Δεν είναι ανάγκη να πεταχτεί κανείς μέχρι τη Ρώμη για να φάει την τέλεια πίτσα. Μπορεί να βασιστεί στις θερμοδυναμικές εξισώσεις τριών επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι έχουν την τέλεια «συνταγή», και μάλιστα προσαρμοσμένη ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.

Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρουσίασαν μια μελέτη με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», στην οποία παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή «Μαργαρίτα» με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.

Σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα –που ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές– η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330° Κελσίου. Όταν προστίθενται και άλλα υλικά πάνω στην πίτσα, χρειάζεται άλλο μισό λεπτό.

Στον συνηθισμένο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα –για να μη γίνει «κάρβουνο»– απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε μίνιμουμ θερμοκρασία 230° Κελσίου. Όσα περισσότερα λαχανικά, που περιέχουν νερό, προσθέτει κανείς από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στο φούρνο.

Για πιο επιστημονικές λεπτομέρειες, μπορεί κανείς να συμβουλευθεί τις ίδιες τις... εξισώσεις (και καλή τύχη!).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.