7 Νοέμβριος 2018, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2018, 11:51

Συμμαχία Πορτογαλίας-Κίνας: Σχεδιάζουν διεθνές κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων

  • Συμμαχία Πορτογαλίας-Κίνας: Σχεδιάζουν διεθνές κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα διεθνές κέντρο εκτόξευσης μικρών δορυφόρων στις νήσους Αζόρες του Ατλαντικού. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας της χώρας Μανουέλ Χέιτορ, έχει συμφωνήσει με την Κίνα να δημιουργήσουν από κοινού ένα κέντρο ερευνών για την ανάπτυξη δορυφόρων.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί προτάσεις από 14 κοινοπραξίες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία για το σχεδιασμό του κέντρου εκτόξευσης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, και θα επιλέξει μία από αυτές έως τα μέσα του 2019.

Μιλώντας στη διεθνή συνδιάσκεψη τεχνολογίας «Web Summit» στη Λισαβόνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Πορτογάλος υπουργός ανέφερε ότι το «διαστημοδρόμιο» στο νησί Σάντα Μαρία των Αζορών αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα μέσα του 2021.

Ο Χέιτορ ανακοίνωσε, επίσης, ότι το κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με την Κίνα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 50-50% από τις δύο χώρες, και το κέντρο ανάπτυξης μικροδορυφόρων μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και εντός του 2019. Οι δορυφόροι θα αφορούν κυρίως τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων.

Η χρηματοδότηση της έρευνας πάνω στους δορυφόρους από την Πορτογαλία θα προέλθει τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές, όπως η πορτογαλική εταιρεία Tekever, η οποία κατασκευάζει drone επιτήρησης για στρατιωτικές και άλλες εφαρμογές, μεταξύ άλλων για την από αέρος αναζήτηση μεταναστών προερχόμενων από την Αφρική.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.