7 Νοέμβριος 2018, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2018, 11:20

Οι ΗΠΑ πληρώνουν εκατομμύρια για να εντοπιστούν τρία κορυφαία στελέχη του PKK

  • Οι ΗΠΑ πληρώνουν εκατομμύρια για να εντοπιστούν τρία κορυφαία στελέχη του PKK
    (Φωτ.: Flickr / Victoria Pickering)

Αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρουν οι ΗΠΑ με αντάλλαγμα πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τριών υψηλόβαθμων στελεχών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ, τουλάχιστον φαινομενικά, έχουν μπει οι Μουράτ Καραγιλάν, Τζεμίλ Μπαγίκ και Ντουράν Καλκάν.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την καταβολή έως και πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες «που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό» του Καραγιλάν, έως και τεσσάρων εκατομμυρίων στην περίπτωση του Μπαγίκ και τριών εκατομμυρίων σε αυτήν του Ντουράν Καλκάν. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, έπειτα από επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.

Τα τρία στελέχη του PKK συγκαταλέγονται στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ο Μουράτ Καραγιλάν και ο Τζεμίλ Μπαγίκ θεωρούνται οι de facto ηγέτες του PKK μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τις τουρκικές Αρχές το 1999. Κατά ειδικούς, οι Καραγιλάν και Μπαγίκ πιθανόν βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK έχει επιχειρησιακές βάσεις μετόπισθεν, άλλοι όμως θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο να περνούν μερικές φορές στο Ιράν.


Ο Μουράτ Καραγιλάν (φωτ.: ahaber.com.tr)

Πώς είδε την κίνηση η Άγκυρα
Με δελτίο Τύπου το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετική την κίνηση των ΗΠΑ, ωστόσο σημείωσε πως αναμένει να την ακολουθήσουν χειροπιαστά μέτρα στη Συρία και στο Ιράκ όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του PKK και τις παραφυάδες του.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk ότι οι ΗΠΑ «λένε ότι κάνουν διάκριση ανάμεσα στις YPG και το PKK, αλλά δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν με αυτό. Αυτή είναι μια κίνηση που γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Αν την ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, θα την αντιμετωπίσουμε θετικά, αλλά εάν (...) πρόκειται για μια προσπάθεια συγκάλυψης της συνέχισης της σχέσης (τους) με τις YPG, αυτό θα αποκαλυφθεί μέσα σε λίγες μέρες».


Ο Τζεμίλ Μπαγίκ (φωτ.: alchetron.com)