6 Νοέμβριος 2018, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2018, 15:06

Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα

  • Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα
    Ο Γιώργος Καμίνης παραλαμβάνει το χρηματικό έπαθλο του 1 εκατ. ευρώ που συνοδεύει το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» (φωτ.: Facebook / Δήμος Αθηναίων)

Από τη Λισαβόνα, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η ειδική τελετή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, η Αθήνα έμαθε ότι είναι η πρωτεύουσα καινοτομίας για το 2018. Στην τελική φάση τη διάκριση διεκδικούσαν η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), το Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμενο (Σουηδία) και το Άαρχους (Δανία).

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας είναι ένα βραβείο της Κομισιόν που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο του 1 εκατ. ευρώ.

«Μέσω της καινοτομίας η Αθήνα έχει βρει έναν νέο σκοπό για τη δραστική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αποδεικνύεται ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες, αλλά το πώς υψώνεις το ανάστημά σου μπροστά σ’ αυτές», δήλωσε ο Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας Κάρλος Μοέντας.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2014 και φέτος συμμετείχαν 26 πόλεις από 16 χώρες. Η επιλογή της νικήτριας πόλης αλλά και των πέντε επιλαχουσών έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις και τον μη κερδοσκοπικό τομέα. «Δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς μέσα από συνεργασίες, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και με σχέδιο για την πόλη», είπε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Καμίνης από τη Λισαβόνα.

Ορισμένες από τις καινοτομίες του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, είναι το έργο POLIS² για την αναζωογόνηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, η αξιοποίηση του Σεράφειου συγκροτήματος, η πρωτοβουλία «Curing the limbo» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το Ψηφιακό Συμβούλιο που φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, και η πρωτοβουλία «This is Athens» στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος κάλεσε εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε κάποιους από τους τουρίστες που την επισκέφθηκαν το 2017.