6 Νοέμβριος 2018, 11:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2018, 11:11

Ταινίες-«διαμάντια» για την ιστορία και τη Γενοκτονία των Ποντίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Καλαμαριά (βίντεο)

  • Ταινίες-«διαμάντια» για την ιστορία και τη Γενοκτονία των Ποντίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Καλαμαριά (βίντεο)
    Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άμεση και θετική ήταν η απάντηση της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς και του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη στο αίτημα των παραγωγών δύο ταινιών μικρού μήκους με αναφορές στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, τη Γενοκτονία και τον πυρρίχιο χορό, ώστε η επίσημη πρώτη προβολή τους να γίνει για το κοινό και τους κατοίκους της περιοχής στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Οι ταινίες θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου (ώρα 19:00) και θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για τις ταινίες «Δέηση για τον Πόντο» και «Πυρρίχιος σέρρα».

«Προσωπικά θεωρώ μεγάλη τιμή για το Σύλλογο, αλλά και για την πόλη της Καλαμαριάς, να μας γίνει πρόταση για την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση αυτών των δυο τόσο σημαντικών έργων» αναφέρει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης. Και συνεχίζει: «Ο χώρος έχει ανάγκη από ποιοτικές δουλειές, και οι συγκεκριμένες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Ο Χρήστος Κεμανετζίδης αποτελεί "πολυτέλεια" για τον ποντιακό ελληνισμό γενικότερα, και θα πρέπει οι αρμόδιοι των τόσων ομοσπονδιών να του δώσουν χώρο και λόγο για να δημιουργήσει πράγματα προς όφελος της ράτσας μας. Καλό το κότσαρι και η χερανίτσα, αλλά προφανώς δεν αρκούν!».

Η Δέηση στον Πόντο είναι video art παραγωγή της ΕΡΤ3 σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη. H μουσική επιμέλεια και η ενορχήστρωση είναι του Χρήστου Κεμανετζίδη, και αφηγητής είναι ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας. Η ταινία εξιστορεί μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων μέσα από τα έργα της εικαστικής συλλογής του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη που παρουσιάζονται στην έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη». Η δεύτερη ταινία, η Πυρρίχιος σέρρα του Χρήστου Κεμανετζίδη, παρουσιάζει την καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς χορού με αναφορές από τα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας, που αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και τη μάχη επιβίωσης των Ποντίων κατά τα χρόνια της Γενοκτονίας.

Ελένη Κάλλη