5 Νοέμβριος 2018, 23:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2018, 23:55

Η Ελλάδα εξαιρέθηκε από τις πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

  • Η Ελλάδα εξαιρέθηκε από τις πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Zsolt Czegledi)

Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν εκ νέου και ενίσχυσαν σήμερα (5/11) τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015, και δεσμεύθηκαν σε περαιτέρω ενέργειες για να πιέσουν την Τεχεράνη.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Ελλάδα, στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, στις οποίες θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές, περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, και στοχοθετούν την εθνική αεροπορική εταιρεία της Τεχεράνης, την Iran Air, και πάνω από 65 από τα αεροσκάφη της, ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.