5 Νοέμβριος 2018, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2018, 17:26

Ο Κοτζιάς υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση

  • Κοτζιάς για Συμφωνία Πρεσπών: Η ψηφοφορία στη Βουλή να είναι μυστική
    Ο Νίκος Κοτζιάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος καταγγέλλει συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η μήνυση του τέως υπουργού κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιλαμβάνει έξι δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και τέσσερα σε συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα.

Τα δημοσιεύματα αφορούν τις σχέσεις του ενάγοντα με τον Τζορτζ Σόρος και τον διεθνή διαγωνισμό για τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας, και εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας απειλών για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν «να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια». Επίσης καταγγέλλει ότι προσπάθησαν να τον εκβιάσουν για να μην υλοποιήσει την πολιτική της συντριπτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης και της Βουλής, και το λιγότερο να τον αναγκάσουν να σωπάσει.

Ο Νίκος Κοτζιάς ισχυρίζεται ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Τζορτζ Σόρος και ότι δεν έχει ουδεμία σχέση μαζί του, ενώ στην «κατηγορία» ότι πήρε 28-35 εκατ. ευρώ από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών απαντά αφενός ότι δεν υπάρχουν τέτοια ποσά και αφετέρου ότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή. Ειδική μνεία κάνει και στην υπόθεση της ανάθεσης υπηρεσιών έκδοσης βίζας εξηγώντας ότι η εταιρεία δεν «παίρνει ούτε σεντς τσακιστό από το ελληνικό κράτος, αλλά αντίθετα δίνει 10% του τζίρου των καθαρών κερδών στο δημόσιο».

Τέλος υπενθυμίζει ότι επί υπουργίας του «αποκαλύφθηκαν δεκάδες παράνομες συμπράξεις του υπουργείου Εξωτερικών με ΜΚΟ, αναζητήθηκαν και εντοπίστηκαν 40 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου παράνομα χρησιμοποιηθέντα, εκ των οποίων ήδη επεστράφησαν τα 14 εκατ. ευρώ».