5 Νοέμβριος 2018, 16:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2018, 13:17

Εκθέσεις για τα 70χρονα από τη Σύμβαση ΟΗΕ για το έγκλημα της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου

  • Εκθέσεις για τα 70χρονα από τη Σύμβαση ΟΗΕ για το έγκλημα της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου
    Η είσοδος της Πύλης Αμμοχώστου στην έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» τον Μάρτιο του 2016 (φωτ.: Κωνσταντίνος Φωτιάδης)

Πολυθεματικές εκθέσεις στην Πύλη Αμμοχώστου θα παρουσιάσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τα 70χρονα από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 και θα τελεστούν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις: Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922, Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη, του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνου Φωτιάδη (η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2016 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του ποντιακού ελληνισμού), και Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική-ειδησεογραφική μαρτυρία. Και οι τρεις εκθέσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποτυπώνουν μέσα από φωτογραφίες, δημοσιεύματα, έγγραφα και αντικείμενα κάποιες από τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.


Ντοκουμέντα και φωτογραφίες μεταξύ των εκθεμάτων στην έκθεση του Κ. Φωτιάδη τον Μάρτιο του 2016 (φωτ.: Κ. Φωτιάδης) 

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση αποτυπώνει την άφιξη στην αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο Μικρασιατών προσφύγων, τον τρόπο με τον οποίο τους υποδέχθηκαν ο κυπριακός λαός και η αποικιοκρατική κυβέρνηση, και πώς οι πρόσφυγες προσαρμόστηκαν και ενσωματώθηκαν στη νέα τους πατρίδα. Στη δεύτερη έκθεση προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ποντίων, που αριθμεί 353.000 θύματα. Το πλούσιο ιστορικό υλικό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της Γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου τον Μάιο του ιδίου χρόνου.

Η τρίτη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2015, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και διοργανώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και το Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Μέρος μόνο της έκθεσης παρουσιάζεται, και αυτό περιλαμβάνει συγκλονιστικές φωτογραφίες της περιόδου, πρωτοσέλιδα αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών και ρωσικών εφημερίδων της εποχής, καθώς και δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου από το 1895 μέχρι το 1916 σχετικά με τη Γενοκτονία και την έλευση χιλιάδων προσφύγων Αρμενίων στη Μεγαλόνησο.

  • Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 16:00-20:00 (καθημερινές και σαββατοκύριακα).