5 Νοέμβριος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2018, 11:53

Μιχάλης Δερτούζος, o Έλληνας οραματιστής του διαδικτύου

  • Μιχάλης Δερτούζος, o Έλληνας οραματιστής του διαδικτύου
    Ο Μιχάλης Δερτούζος

Ο Μιχάλης Δερτούζος, ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής που χαρακτηρίστηκε ως προφήτης της πληροφορικής και του διαδικτύου, γεννήθηκε σαν σήμερα (5 Νοεμβρίου) το 1936, στην Αθήνα. Με αυτήν την αφορμή, η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle στον λαμπρό επιστήμονα που διατέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Ο Μιχάλης Δερτούζος προέβλεψε από πολύ νωρίς την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και μαζί με τον επίσης ερευνητή του ΜΙΤ Νίκολας Νεγρεπόντε, υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και το διαδίκτυο.

Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τη σκληρότητα του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, έχοντας μάλιστα το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας, καθώς ο πατέρας του Λεωνίδας, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού από την Άνδρο, έλειπε διαρκώς σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μοναχοπαίδι, μεγάλωσε σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, όπου η επιβίωση ήταν ο πρωταρχικός στόχος. Αρχικά φοίτησε σε δημόσιο σχολείο, ωστόσο στη συνέχεια εγγράφηκε στο Κολέγιο Αθηνών. Αν και μέτριος μαθητής τα πρώτα χρόνια, αργότερα έγινε... αστέρι στα μαθηματικά, κερδίζοντας το 1954 μια υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Τρία χρόνια μετά έπαιρνε Bachelor, ενώ το 1959 ήταν η σειρά του Master.

Ο Μιχάλης Δερτούζος είχε ήδη βρει το δρόμο του. Υπέβαλε αίτηση και έγινε δεκτός στο φημισμένο ΜΙΤ όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1964 και προσελήφθη ως επίκουρος καθηγητής. Από το 1973 έως το θάνατό του, το 2001, διατέλεσε τακτικός καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Μηχανικής στο τμήμα EECS (Electrical Engineering and Computer Science) του MIT, ενώ το 1974 ανέλαβε τη διεύθυνση του προγράμματος MAC (Multiple Access Computer - Υπολογιστής Πολλαπλής πρόσβασης).

Δούλεψε υπό την προεδρεία του Τζίμι Κάρτερ πάνω στον επανασχεδιασμό των πληροφορικών συστημάτων για τον Λευκό Οίκο και αντιπροσώπευε τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας στη διάσκεψη των G7 του 1995.

Υπήρξε για χρόνια σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στην Ελλάδα με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Ο Μιχάλης Δερτούζος έζησε όλη του τη ζωή στη Μασαχουσέτη, έως τις 27 Αυγούστου του 2001, οπότε και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αποχαιρέτησε έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς τεχνολογίας, τον άνθρωπο που συνέβαλε στη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού.

  • Πηγή: ellines.com.