3 Νοέμβριος 2018, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2018, 14:14

Έρευνα: Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί καρκίνο στα ζώα

  • Έρευνα: Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί καρκίνο στα ζώα
    (Φωτ.: EPA / Made Nagi)

Σαφή στοιχεία ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου έδωσε νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP) των ΗΠΑ. Τα στοιχεία προέκυψαν έπειτα από έρευνα διάρκειας τουλάχιστον δέκα ετών σε ποντίκια και δείχνουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση της ακτινοβολίας με την εμφάνιση καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, τους λεμφαδένες και την καρδιά αρσενικών ποντικιών, αλλά παραμένει ασαφές το αν ο κίνδυνος είναι ο ίδιος και στα θηλυκά.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δίκτυα 2G και 3G, τα οποία κατά την έναρξή της ήταν τα πιο διαδεδομένα σήματα, όμως οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα ευρήματά τους έχουν άμεση σχέση και με τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η ακτινοβολία που δέχθηκαν τα ποντίκια ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που λαμβάνει ο άνθρωπος από τα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες συσκευές. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν στην έκθεσή τους ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η σχέση ανάμεσα σε αυτήν και τον σχηματισμό όγκων είναι -τουλάχιστον στα ποντίκια- πραγματική.

Αβέβαιο παραμένει και το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο, καθώς η έκθεσή του στην ακτινοβολία είναι μικρότερη από εκείνη στην οποία εκτέθηκαν τα ποντίκια κατά τη διάρκεια της έρευνας. «Η ακτινοβολία στην οποία εκθέσαμε τα ποντίκια δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με εκείνη που λαμβάνει ο άνθρωπος όταν κάνει μια κλήση», εξήγησε ο δρ John Bucher του NTP.

«Στη μελέτη μας τα ποντίκια έλαβαν ακτινοβολία σε ολόκληρο το σώμα τους. Αντιθέτως, ο άνθρωπος εκτίθεται κυρίως σε συγκεκριμένους ιστούς, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα σημεία που κρατάει το τηλέφωνο. Πιστεύουμε όμως ότι η σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία και τον σχηματισμό όγκων είναι υπαρκτή και οι ειδικοί εκτός του NTP συμφώνησαν μαζί μας».

Η έρευνα δεν χρησιμοποίησε την ακτινοβολία που υπάρχει στα δίκτυα Wi-Fi, αλλά ούτε και εκείνη του δικτύου 5G, το οποίο είναι πολύ καινούργιο και προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί οι ιδιότητές του.

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική έκθεση εδώ.